Ciasto z orzechami laskowymi i świeżymi figami wg przepisu Billa Grangera z książki "Holiday" na pewno będzie Wam smakować. Ładnie wypieczone, a jednocześnie bardzo wilgotne. Trudno poprzestać na jednym kawałku, choć jest dość słodkie (i takie ma być). Nie ma to jednak większego znaczenia, bo jest po prostu pyszne - wyraziste i bogate w smaku. Orzechy są dobrze wyczuwalne i świetnie pasują do fig. Jeśli będziecie akurat mieć te ostatnie, warto wykorzystać je właśnie do tego ciasta.
Ciasto z orzechami laskowymi
i świeżymi figami
- 125g masła w temperaturze pokojowej
- 150g drobnego cukru
- 75g zwykłej mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 100g mielonych orzechów laskowych
- 50g drobno posiekanych orzechów laskowych
- 8-10 fig, przekrojonych na pół
1) Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (3-5 minut).
2) Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski.
3) Dodawać je do masła na zmianę z jajkami, dokładnie miksując.
4) Wmieszać mielone orzechy, a następnie posiekane.
5) Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
6) Przełożyć do niej ciasto i wyrównać.
7) Na wierzchu ułożyć figi przecięciem do góry.
8) Piec w temperaturze 180 st. C przez 55 minut do godziny.
9) Wyjąć i zostawić do przestudzenia, podawać polane miodem
albo z bitą śmietaną lub z lodami.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 410 kcal
ulalala mniam!
OdpowiedzUsuńzapraszam na bananowe placuszkI!:)
Uwielbiam zarówno orzechy, jak i figi, ciasto w sam raz dla mnie :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńUpiekłam wczoraj, wprowadziłam co prawda dużo zmian, ale klimat ciasta pozostał - jest przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńZaraz będę robić następne, z innymi owocami - teraz zrobiłam z brzoskwiniami i jagodami:)
Super, że przepis się spodobał, z innymi owocami ciasto też musi być pyszne. Pozdrawiam:)
Usuń