Odkąd na dobre przekonałam się do warzyw, zdarza mi się od czasu do czasu przygotowywać je w formie smoothie - z dodatkiem owoców i przypraw, jako, zwykle śniadaniową, dawkę witamin i energii. Pomyślałam również, że składnikiem mógłby być też olej - oczywiście rzepakowy, który powodowałby, że superzdrowe smoothie stanie się jeszcze zdrowsze;) Zawiera on przecież cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, tokoferole i sterole i najlepiej stosować go właśnie "na zimno". Dzisiaj przedstawiam zielone smoothie z marchewki, jabłek, szpinaku, selera naciowego, ogórka, czosnku i oczywiście oleju rzepakowego (zgłaszam je do konkursu "Blogerzy kochają olej rzepakowy"). Jest naprawdę smaczne i każdy, kto lubi warzywa, na pewno je doceni.
Zielone smoothie
z olejem rzepakowym
- 1 szklanka wody
- 1 marchewka
- 2 małe jabłka, bez pestek, ale nieobrane
- garść młodego szpinaku
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 1 ogórek zielony, bez skóry i pestek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
1) Do blendera wlać wodę i dodać pokrojoną w kostkę marchewkę.
2) Zmiksować i stopniowo dodawać kolejne składniki, zależnie od wydajności blendera.
3) Doprawić solą do smaku.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
smaczne połączenie składników:)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem połączenia tych wszystkich smaków :P
OdpowiedzUsuńWygląda jak "samo zdrowie" :) Olej rzepakowy to najlepszy wybór jeśli o oleje chodzi - ma dużo kwasów omega-3 oraz witaminy E zwanej (nie bez powodu) "witaminą młodości" ;)
OdpowiedzUsuń