sobota, 20 lipca 2013

Sałatka z groszkiem, burakami i szynką


Ostatnio na blogu wysyp sałatek;) Chyba już na dobre się do nich przekonałam, doceniając ich wielki potencjał, jeśli chodzi o interesujące dobieranie składników na chyba nieskończenie wiele sposobów. Tym razem zapraszam na zdrową, bardzo szybką sałatkę, a właściwie sałatę, z gotowanymi burakami, groszkiem, dymką, sosem jogurtowo-chrzanowym i szynką. To lekka i świeża propozycja na lunch, która łączy codzienne składniki w nietypowy sposób. Sałatę rzymską można zastąpić np. lodową, a szynkę - salami, wędzoną makrelą czy serem camembert.

Sałatka z groszkiem,
burakami i szynką
- 100g mrożonego groszku
- 2 sałaty rzymskie mini
- 175g gotowanych buraków
- 2 dymki
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
- 2 łyżeczki chrzanu
- kilka plastrów cienko pokrojonej szynki
- sól, pieprz

1) Groszek zalać gorącą wodą i odstawić.
2) Sałatę podrzeć i przełożyć do misek.
3) Ułożyć na niej buraki pokrojone w kostkę,
odsączony groszek i posiekane dymki.
4) Wymieszać jogurt z chrzanem i polać sałatkę.
5) Na wierzchu ułożyć plasterki szynki pokrojone w paski.
6) Posypać solą i świeżo mielonym pieprzem.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 160 kcal

3 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze!