wtorek, 23 lipca 2013
Focaccia z czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem
Konkurs "Blogerzy kochają olej rzepakowy" wydaje się stworzony w sam raz dla mnie;D W swojej kuchni używam głównie właśnie tego oleju, bo wiem, że sprawdza się świetnie w wielu zastosowaniach i jest wyjątkowo zdrowy. W moim dzisiejszym przepisie na pyszną focaccię wykorzystany jest do przygotowania i ciasta, i dodatków, dlatego zgłaszam go do tego konkursu. Efekt jest wyśmienity! Ciasto wyrosło idealnie, jest puszyste i delikatne, a z wierzchu chrupiące. Natomiast cebula, by wydobyć z niej aromat, została mocno przypieczona i w efekcie smakuje bardzo wyraziście. Do tego wyjątkowo dobrze się komponujący świeży tymianek. Focaccia nadaje się zarówno na obiad, jak i na przekąskę, np. na pikniku.
Focaccia z czerwoną cebulą
i świeżym tymiankiem
- 300g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 ml wody
- 1/2 łyżki cukru
- 13-14g świeżych drożdży (ok. 1/8 kostki 100g)
- 5 łyżek oleju rzepakowego (3 do ciasta i 2 do cebuli)
- 4 czerwone cebule (ok. 250g po obraniu)
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- kilkanaście gałązek świeżego tymianku+do ozdoby
- sól
1) W misce wymieszać mąkę z solą.
2) Wodę lekko podgrzać, do temperatury ciała.
3) Dodać cukier, pokruszone drożdże i mieszać do rozpuszczenia.
4) Wodę z cukrem i drożdżami dolać do mąki, lekko wymieszać i dodać olej.
5) Dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie ciasto.
6) Zagniatać je przez kilka minut na blacie.
7) Uformować gładką kulę i włożyć do miski lekko posmarowanej olejem.
8)Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 45 minut.
9) W tym czasie rozgrzać na patelni olej.
10) Dodać pokrojoną w plastry cebulę i podsmażyć na średnim ogniu.
11) Przykryć i od czasu do czasu mieszać, aż będzie miękka (25 minut).
12) Po wyrośnięciu i wyjęciu ciasta lekko je uderzyć,
by wróciło do swojej wcześniejszej wielkości.
13) Formę o wymiarach ok. 21x26 cm posmarować olejem.
14) Ciasto rozciągnąć do takiego kształtu i włożyć do formy.
15) Przykryć i odstawić na pół godziny.
16) Palcami zrobić na powierzchni ciasta dołki.
17) Na wierzchu rozłożyć równomiernie cebulę.
18) Posypać listkami tymianku i szczyptą soli.
19) Piec w temperaturze 220 st. C przez 25 minut.
20) Po wyjęciu ozdobić gałązkami tymianku.
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 6
Kaloryczność jednej porcji: 275 kcal
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmm, uwielbiam focaccię :) Dawno już żadnej nie robiłam, Twoja wygląda wyjątkowo kusząco (ta przypieczona cebulka, mniam!) :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiaj ją!
OdpowiedzUsuńzapraszam na tiramisu!
a drożdże kiedy? ;)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :) dzięki za przepis, ja zmodyfikuję i posypię grubą solą po wierzchu. można też dać kminek IMHO, ale to już zależy od inwencji i wyobraźni w dobieraniu smaków.
Dziękuję za zwrócenie uwagi:) Już poprawiłam, oczywiście trzeba je rozpuścić w wodzie;) Życzę smacznego i pozdrawiam!
Usuń