"30 minut w kuchni" Jamiego Olivera to książka, z której chyba każdy przepis warto wypróbować. Propozycje przeważnie nie są zbyt wyszukane i specjalnie odkrywcze, ale za to świetnie nadają się, zgodnie z zamierzeniem autora i tytułem, na szybki obiad w tygodniu, który przy odrobinie wprawy można przygotować w ciągu 30 minut. Do tego są wyjątkowo smakowite, jak ten na zapiekankę makaronową z kalafiorem i cheddarem, którą przygotowałam, trochę ją odchudzając. Efekt jest świetny - kremowy sos, sprężysty makaron i wyrazista kruszonka tworzą pyszną całość.
Zapiekany makaron z kalafiorem
- 1/2 małego kalafiora
- 160g makaronu macaroni
- kawałek parmezanu
- 2 plasterki boczku
- 1 gruba kromka chleba razowego
- listki rozmarynu z 1 gałązki
(pominęłam)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2 czubate łyżki śmietany 12%
- 60g sera cheddar
1) Z kalafiora oderwać liście, odkroić końcówkę i przekroić go na pół.
2) Włożyć go głąbem w dół do dużego garnka, dodać makaron i zalać wrzątkiem.
3) Postawić garnek na dużym ogniu i posolić wodę.
4) Zetrzeć parmezan i zmiksować w blenderze razem z chlebem
i podsmażonym boczkiem oraz odrobiną oliwy i rozmarynem.
5) Odcedzić makaron, zachowując wodę z gotowania.
6) Przełożyć kalafior i makaron na patelnię i postawić na małym ogniu.
7) Dodać 100ml wody pozostałej po gotowaniu i wyciśnięty czosnek.
8) Wmieszać śmietanę i starty cheddar, delikatnie rozgniatając kalafior szczypcami.
9) Doprawić i ew. dolać jeszcze trochę wody, by całość była dość luźna.
10) Przełożyć do dużego naczynia do zapiekania lub dwóch mniejszych.
11) Wyrównać, posypać kruszonką i zapiekać w temperaturze 220 st. C,
aż makaron się zarumieni i zacznie bulgotać, ok. 8 minut.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 540 kcal
Zapiekanki to jest coś, co lubię. Jamiego cenię za to, że zawsze proponuje coś wyjątkowego i pysznego :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna ;)
ooooo, przepis zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię jego przepisy, pysznie:)
OdpowiedzUsuń