wtorek, 12 marca 2013

Pełnoziarniste spaghetti z pistacjami, cytryną i rukolą


Zawsze warto mieć w zanadrzu parę przepisów na szybki obiad do przygotowania w tygodniu. Nie musi to być coś zwykłego, przeciwnie, w ciągu 20 minut można przyrządzić całkiem nietypowe danie. Tym razem proponuję pełnoziarniste spaghetti z pesto z pistacji i cytryny z rukolą. Jest wyraziste w smaku i naprawdę pyszne! Te składniki wyjątkowo do siebie pasują i jeśli jeszcze ich nie łączyliście, zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Pełnoziarniste spaghetti
z pistacjami, cytryną i rukolą
- 40g obranych solonych pistacji
- 1 mała cebula
- pieprz (ew. chili w płatkach)
- 1 łyżka oliwy
- sok i skórka starta z 1/2 cytryny
- 25g rukoli
- 160g pełnoziarnistego spaghetti
- kilka grubo posiekanych pistacji do posypania

1) Zmiksować w blenderze pistacje (najlepiej uprażone), pokrojoną na duże kawałki cebulę, szczyptę pieprzu, oliwę, skórkę i sok z cytryny na niezbyt gładką masę.
2) Ugotować makaron, odlewając trochę wody z gotowania.
3) Odcedzić, przełożyć go z powrotem do garnka i wymieszać z masą pistacjową.
4) Wmieszać trochę zachowanej wody, rukolę i doprawić.
5) Podawać posypane zachowanymi grubo posiekanymi pistacjami.

Lekko zmodyfikowany przepis stąd.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 470 kcal

3 komentarze:

  1. z pistacjami..mm musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam makaron spaghetti! W Twoim wydaniu musi być przepyszne, aż ślinka cieknie na widok samego zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbowałam spaghetti z orzechami włoskimi, ale z pistacjami jeszcze nie. Będę musiała to zmienić! Makaron prezentuje się niezwykle apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!