Zawsze najbardziej lubiłam najprostszą owsiankę: na wodzie i mleku, ze szczyptą soli i ew. płatkami kukurydzianymi;) Dlatego gdy trafiłam na przepis na jej całkiem wytrawną wersję, od razu wiedziałam, że taka też na pewno będzie mi smakować. Ja do swojej wybrałam słono-pikantny ser pecorino i odrobinę octu balsamicznego, który stanowi ciekawy akcent. Przygotowałam ją nie z płatków owsianych, a z kaszy z łamanego obłuszczonego ziarna owsa, ale z pewnością każda wersja jest pyszna! Wyrazista, kremowa i idealna na śniadanie. Albo obiad;D
Owsianka z serem pecorino
i octem balsamicznym
- 2 szklanki wody
- 140g (1 szklanka) steel-cut oats
(łamanego obłuszczonego ziarna owsa)
- sól, pieprz
- 2 łyżki mleka
- kawałek sera pecorino + na wierzch
- odrobina octu balsamicznego do podania
1) Zagotować wodę i dodać kaszę.
2) Posolić i gotować przez 20 minut.
3) Dodać mleko i starty ser.
4) Wymieszać i ew. doprawić.
5) Przełożyć do miseczek, posypać serem i świeżo mielonym pieprzem, polać octem balsamicznym.
Inspiracja stąd.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 310 kcal
Takiej na ostro jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda.
Ostra owsianka to dla mnie wciąż ekstrawagancja... Może kiedyś odważę się spróbować :D
OdpowiedzUsuńna wytrawnie? czemu nie :D
OdpowiedzUsuńfajny pomysł do tej pory jadłam tylko na słodko:)
OdpowiedzUsuńwytrawną widzę po raz pierwszy, ale bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńa kiedy dodać ocet? na koniec, czy podczas gotowania?
OdpowiedzUsuńpolać na koniec, poprawiłam przepis :)
OdpowiedzUsuń