Mam nadzieję, że spodobają się Wam te najprostsze na świecie placuszki bananowe. Potrzeba do nich jedynie dwóch składników, a przygotowanie zajmuje chwilę. Najlepiej wykorzystać do nich bardzo dojrzałe banany, dzięki którym placuszki będą słodkie, a przy okazji to dobry sposób na szybkie wykorzystanie tych owoców, z którymi czasem nie wiadomo co zrobić. Wychodzą cienkie, ale ciasto nie rozlewa się specjalnie, dlatego możemy smażyć kilka naraz na większej patelni. Smakują świetnie z różnymi dodatkami, ja posmarowałam je masłem orzechowym i dżemem, ale może to być np. Nutella, a nawet kawałki czekolady czy jagody dodane wcześniej do ciasta. Oczywiście to nie to samo, co takie prawdziwe placuszki, ale i tak są naprawdę smaczne, a co najważniejsze - proste i szybkie do przyrządzenia.
Dwuskładnikowe
placuszki bananowe
- 140g banana (1 1/2 niewielkiego po obraniu)
- 2 jajka
1) Dokładnie rozgnieść banana widelcem.
2) Wymieszać starannie z jajkami.
3) Nalewać porcje ciasta (ok. 1/4 szklanki) na
rozgrzaną patelnię lekko posmarowaną olejem.
4) Smażyć aż brzegi będą odchodzić od patelni,
a następnie odwrócić i smażyć chwilę.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba sztuk: 7
Kaloryczność jednej sztuki: 40 kcal
Dwa składniki, a placki jak malowane :) To się dopiero nazywa kuchnia!
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:) pycha!
OdpowiedzUsuńto tak jakby omlet z bananem?:D
OdpowiedzUsuńCoś w tym stylu;D
Usuńzewsząd kuszą te placuszki, muszę i ja je w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuńSzybkie, proste i pewnie bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńszybkie i bardzo smakowite placuszki ;)
OdpowiedzUsuńCzy można je zrobić kakaowe?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale chyba można, na wszelki wypadek dodając bardzo mało kakao, bo jest gorzkie, a te placuszki są posłodzone tylko bananem:)
UsuńJa wole bez jaj ale z odrobina mąki, cynamonem, cukrem waniliowym i jogurtem greckim :))))
OdpowiedzUsuń