Curry to bardzo dobry sposób wykorzystania kalafiora, bo z dodatkiem mleka kokosowego i ostrych przypraw smakuje zupełnie inaczej. Ta wersja zawiera również ziemniaki, no i jajka, przez które chociaż trochę nawiązuje do zbliżających się świąt;D Całość jest bardzo sycąca, wyrazista i smakowita. I, jak to zwykle u mnie, prosta do przygotowania. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i można cieszyć się pikantnym, oryginalnym daniem. Polecam:)
Curry z kalafiora,
ziemniaków i jajek
- 1 łyżka oleju
- 1 mała cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- kawałek (2cm) imbiru
- 1 duży ziemniak
- 1 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1/2 małego kalafiora (350g)
- 150ml mleka kokosowego
- sól
- 1 jajko
1) W garnku z grubym dnem rozgrzać olej.
2) Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
3) Dodać drobno pokrojoną papryczkę chili, czosnek i starty imbir; smażyć przez 2 minuty.
4) Lekko zwiększyć ogień i dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę.
5) Gotować przez 3-4 minuty, cały czas mieszając.
6) Dodać pastę curry i kalafior podzielony na różyczki.
7) Mieszać przez minutę, by pokrył się pastą.
8) Wlać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać.
9) Posolić, zagotować i częściowo przykryć.
10) Gotować na małym ogniu 20-25 minut, często mieszając.
11) Nałożyć do miski i podawać z ugotowanym w międzyczasie jajkiem.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 1
Kaloryczność: 630 kcal
no curry z jajkiem to nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńo tak, właśnie takie curry za mną ostatnio chodziło :) dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie, taka oswojona wersja ostrego curry...Nie wygląda na bardzo pikantne. W razie czego można zagryźć jajem. Super:)
OdpowiedzUsuń