Jeśli jest coś, co można piec i piec, nigdy się nie nudząc, to są to m.in. ciasteczka. Zwłaszcza owsiane, ze smakowitymi dodatkami, które za każdym razem mogą być inne. Ja tym razem nietypowo wybrałam nasiona granatu i ciemną czekoladę, tworzące świetne zestawienie lekko kwaśnego i słodkiego smaku. Ciastka są spore, pożywne i pyszne. Naprawdę uzależniające. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, polecam wykorzystanie w ten sposób granatu:)
Ciasteczka owsiane
z granatem i czekoladą
- 100g masła
- 100g zwykłego cukru
- 80g cukru brązowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 80g zwykłej mąki
- 100g błyskawicznych płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 50g łezek z ciemnej czekolady
- 1 granat
1) Miękkie masło utrzeć z cukrem.
2) Dodać jajko i esencję waniliową.
3) W drugiej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane,
proszek do pieczenia, sodę i sól.
4) Dodawać po trochu suche składniki, dokładnie miksując.
5) Delikatnie wmieszać czekoladę i nasiona granatu.
6) Nabierać porcje ciasta i kłaść w sporych odstępach
na blasze z papierem do pieczenia, lekko je rozpłaszczając.
7) Piec w temperaturze 190 st. C przez 25-30 minut.
8) Zdjąć razem z papierem z blachy i zostawić do ostygnięcia.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba sztuk: 19
Kaloryczność jednej sztuki: 155 kcal
Uwielbiam takie zdrowe i chrupiace ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł dodanie granatu:)
OdpowiedzUsuńCiacha idealne do chrupania :]
OdpowiedzUsuńTakich ciasteczek zjadłabym cały talerz:)
OdpowiedzUsuńjuż sobie wyobrażam jakie one są pyszne!:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, genialne ciasteczka!!!!<3<3
OdpowiedzUsuńZrobiłam już raz i mam nadzieje, że dzisiaj nie rozleją mi się po całej blaszce:)))Uwielbiam je♡♡♡Mam nadzieję że zawierają mało kalorii;)
OdpowiedzUsuńPiekłaś ciasteczka na termoobiegu czy na czym, bo mi sie rozlewaja i spalaja, wyglądają jak schabowe
OdpowiedzUsuń