Kolejny dość kontrowersyjny przepis;) Gdy przypadkiem go znalazłam, od razu pomyślałam, że te ciasteczka mogą być wyjątkowo smaczne. Słyszałam, że moja prababcia piekła pyszne kruche ciastka ze skwarkami ze słoniny. Bardzo lubię takie słodko-słone połączenia, dlatego w przeciwieństwie do osób, którym o nich wspomniałam wiedziałam, że bananowe z cynamonem i boczkiem też będą udane. Ale trzeba przyznać, że po spróbowaniu ich wszyscy ze zdziwieniem stwierdzili, że są dobre, mam nadzieję, że nie z grzeczności;D Zresztą chyba nie, bo naprawdę mogą smakować - są mięciutkie i delikatne z mocniejszym akcentem sprężystego, słonego boczku i aromatem cynamonu. Polecam:)
Bananowo-cynamonowe
ciasteczka z boczkiem
- 180g zwykłej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody
- 1 niecała łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 50g masła
- 125g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 banany (250g bez skórki)
- 100g chudego boczku
- szczypta cynamonu + cukier do posypania
1) W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
2) W mniejszej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na jasną masę.
3) Dodać jajko i esencję waniliową i dokładnie zmiksować.
4) Wlać masę do suchych składników i dodać dokładnie rozgniecione banany.
5) Zmiksować i wmieszać wcześniej pokrojony i podsmażony na chrupiąco boczek.
6) Łyżką nakładać spore porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7) Posypać cukrem i cynamonem i piec w temperaturze 205 st. C przez 12-15 minut.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba sztuk: 12
Kaloryczność jednej sztuki: 160 kcal
Wyglądają całkiem zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńale połączenie, ciekawe jak smakują:)
OdpowiedzUsuńMoja Babcia też piekła kruche ciastka ze skwarkami...
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować Twój przepis.
no rzeczywiście kontrowersyjne połączenie, ale dzięki takim eksperymentom można odkryć coś naprawdę pysznego ;)
OdpowiedzUsuń