Wczoraj crostata migdałowo-morelowa, dzisiaj "żółte spaghetti" również z książki "Nigellissima", która bardzo mnie zaciekawiła. Zastąpiłam spaghetti makaronem linguine i troszkę zmniejszyłam jego ilość. Nie ma to właściwie wpływu na danie, które oczywiście wciąż smakuje wyśmienicie! Autorka wymyśliła makaronową, szybszą wersję risotto milanese, które jest jednym z jej ulubionych. Wcale się jej nie dziwię;) Efekt jest niesamowity - otrzymujemy pyszny makaron al dente oblepiony delikatnym złotym sosem z dodatkiem szafranu, marsali i parmezanu. Wypróbujcie:)
Linguine z szafranem
- 1/4 łyżeczki szafranu
- 3 łyżki wina marsala
- 180g makaronu linguine
- 2 jajka
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu
- 2 łyżki śmietany kremówki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka masła
(oryginalnie 1 łyżka)
1) Zagotować wodę na makaron.
2) W tym czasie włożyć szafran do małego rondelka i zalać go marsalą.
3) Wymieszać jajka, ser i śmietanę, doprawiając szczyptą soli i pieprzu.
4) Na 2 minuty przed upływem czasu podanego na opakowaniu sprawdzić, czy makaron jest gotowy - musi być naprawdę al dente.
5) Przed odcedzeniem makaronu nabrać trochę wody z gotowania.
6) Po odcedzeniu przełożyć makaron z powrotem do garnka.
7) Dodać masło i przemieszać na małym ogniu.
8) Dolać 2 łyżki zachowanej wody do rondelka
z szafranem i zalać tym płynem makaron.
9) Wymieszać dokładnie i zdjąć garnek z ognia.
10) Wlać do niego śmietanę z jajkami i serem,
starannie wymieszać, ew. doprawić i podawać.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 530 kcal
Nigdy nie jadłam szafranu w zestawieniu z makaronem, ale teraz mnie zaintrygowałaś i chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł chyba spróbuję:)
OdpowiedzUsuńaksamitny i kremowy sos :)
OdpowiedzUsuńdodatek szafranu bardzo mi się podoba
If somе onе wants to be upԁаtеd with latest tеchnologіes then he
OdpowiedzUsuńmust be рay a quick νіsit thiѕ web ρage anԁ be up to ԁаte everуday.
Мy site - xxx penis dick cunt vagina