Ciasteczka owsiane to jedne z moich ulubionych wypieków. Są smaczne, pożywne i zdrowe (o ile nie przesadzamy z cukrem, masłem czy dodatkami takimi jak np. czekolada ;D), więc aż chce się je piec i wypróbowywać różne ich warianty. Tym razem dodałam do nich jabłka, orzechy włoskie i korzenne przyprawy, co upodabnia je do tak lubianej przez wszystkich szarlotki. Bardzo mi smakowały i na pewno jeszcze je upiekę, bo to prosty sposób na poprawę humoru, no i wykorzystanie nadmiaru jabłek (choćby miało to być tylko jedno ;D).
Ciasteczka owsiane z jabłkiem,
cynamonem i orzechami
- 1 spore jabłko (dobrze sprawdza się nieobrane)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 110g masła
- 180g cukru
- 1 jajko
- 120g płatków owsianych
- 160g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 80g orzechów włoskich
1) Pokroić jabłko w kostkę i wymieszać z sokiem z cytryny.
2) Utrzeć masło z cukrem, aż będzie gładkie, 3-4 minuty.
3) Dodać jajko i dokładnie zmiksować.
4) W oddzielnej misce wymieszać płatki owsiane, mąkę,
proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól.
5) Dodać mokre składniki i szybko wymieszać.
6) Wmieszać drobno posiekane orzechy i kawałki jabłka.
7) Nabierać porcje ciasta, formować z nich kulki i kłaść na blasze
z papierem do pieczenia, lekko je rozpłaszczając.
8) Piec w temperaturze 180 st. C przez 30 minut (lub krócej, aż będą gotowe).
9) Zsunąć je z blachy razem z papierem i zostawić do ostygnięcia.
10) Świetne na ciepło i po wystudzeniu.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba sztuk: 32
Kaloryczność jednej sztuki: 100 kcal
100kcal to niby dużo, ale ile w nich zdrowia!;)
OdpowiedzUsuńRacja, w dodatku ciasteczka wyszły dość duże:)
Usuńmmm ależ cudowny aromat musiał się unosić w trakcie pieczenia;)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam:D
UsuńIle tu pyszności w jednym ciastku:)
OdpowiedzUsuńOwsiane ciasteczka mimo iż niby kaloryczne, to spokojnie nasycą nas w przerwie między głównymi posiłkami. Skoro do tego są duże myślę że taka 1 sztuka do ciepłej herbatki lub kawy będzie świetną przekąską.
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyjęłam je z piekarnika, uwielbiam zapach cynamonu połączonego z jabłuszkiem. Ciastka idealne! Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńZapraszamy na naszego bloga!
M. z poskromic-kuchennego-potwora.blogspot.com
Cieszę się, że przepis został wypróbowany, a ciasteczka smakowały! Pozdrawiam:)
Usuń