poniedziałek, 10 grudnia 2012

Łosoś z wasabi i ryżem z burakiem i granatem


Dzisiaj zapowiadane danie z opisywanej przeze mnie niedawno książki Sophie Dahl "Na każdą porę. Rok w przepisach". Na początku nie wydawało mi się zbyt zachęcające, ale przekonałam się do niego, zwłaszcza że miałam wszystkie potrzebne składniki;D Zestawienie łososia z wasabi i ryżem z dodatkiem granatu, buraka i mięty jest naprawdę smaczne i intrygujące. Odrobinę zmieniłam przepis - rybę przygotowałam na patelni zamiast w piekarniku, a dziki ryż zastąpiłam brązowym, ale nie robi to większej różnicy. Polecam, bo to sycące, zdrowe i pyszne danie:)

Łosoś z wasabi i ryżem
z burakiem i granatem
- ok. 1/2 łyżeczki wasabi
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 40g (2 łyżki) majonezu
- 250g łososia
- sól, pieprz
- 100g brązowego ryżu
- 1 duży ugotowany burak
- 1 granat
- 1 łyżka oliwy
- garść posianych liści mięty

1) Wymieszać wasabi, majonez i kumin, ew. doprawić.
2) Posmarować sosem łososia przekrojonego na dwa kawałki
i lekko doprawionego solą i pieprzem.
3) Usmażyć łososia, zaczynając od strony ze skórą.
4) W międzyczasie ugotować ryż, dodać do niego oliwę,
pestki granatu, pokrojonego w kostkę buraka i miętę.
5) Delikatnie wymieszać i ułożyć na nim łososia.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 550 kcal

6 komentarzy:

  1. fajnie się komponuje z kolorkiem buraczków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały sposób na łososia :) wasabi dopiero musi dodawać mu charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne połączenie smaków, robiłam ostatnio łososia z makiem i rukolą(kuchnia lidla), wyszedł również pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zastąpienie ryżu dzikiego, który w sumie jest trawą na zwykły ryż, nawet brązowy, robi różnicę, zachęcam do spróbowania z dzikim;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. W sumie tak podanego łososia jeszcze nigdy nie jadłem, ale z przepisu wychodzi, że mus to być bardzo smaczne danie. Ja również zachwalam sobie przepisy na łososia od https://mowisalmon.pl/przepisy/ i za każdym razem przygotowuję coś innego.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!