Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym to typowe comfort food. Ja chciałam uczynić to danie trochę zdrowszym i lżejszym, ale nadal sycącym, więc połowę klusek zamieniłam na bakłażan. Taka wersja jest równie smaczna, można nawet powiedzieć, że to warzywo, wchłaniając sos z pomidorów, świetnie "wtapia się" w resztę składników i prawie zastępuje gnocchi. Całość jest naprawdę pyszna!
Zapiekane gnocchi
z bakłażanem,
sosem pomidorowym
i serem
- 1 czerwona cebula
- 2 łodygi selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 bakłażan (340g)
- 2 pomidory
- 250-300ml przecieru pomidorowego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- chili w płatkach
- 250g gotowych gnocchi
- 60g sera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1) Podsmażyć posiekaną cebulę i seler pokrojony w cienkie plasterki.
2) Dodać wyciśnięty czosnek i bakłażan pokrojony w małą kostkę.
3) Podsmażyć i dodać drobno pokrojone pomidory, przecier i liście laurowe.
4) Doprawić, dodać większość natki i dusić, aż sos zgęstnieje.
5) Dodać ugotowane gnocchi i dokładnie wymieszać.
6) Przełożyć do naczyń do zapiekania i posypać startym serem.
7) Zapiekać w temperaturze 180 st. aż ser się stopi.
8) Posypać resztą posiekanej natki i podawać.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 390 kcal
obiad na jesień,pyszny.
OdpowiedzUsuńRewelacja! Czuję, że to danie zagości u mnie na stole już wkrótce :)
OdpowiedzUsuńFajny, jesienny pomysł na danie :)
OdpowiedzUsuńIdealne na lekki, pożywny obiad!
OdpowiedzUsuńW wyobraźni już zajadam te pyszne gnocchi :)
OdpowiedzUsuń