Warto wypróbować to ciasto, żeby przekonać się, że zdrowe, właściwie dietetyczne wypieki też mogą być pyszne! Niskokaloryczne i lekkie, a przy tym wciąż słodkie i smakowite. Tym razem tajemnica tkwi w dużej ilości owoców, które słodzą ciasto i powodują, że jest wilgotne i aromatyczne. Świetnie nadaje się, by zabrać ze sobą w pudełku jego spory kawałek, mając za nic zasadę, że na śniadanie raczej nie je się ciast;D W końcu to same owoce, mąka z pełnego przemiału i jajka z niedużym dodatkiem cukru.
Pełnoziarniste ciasto
z jabłkami i śliwkami bez tłuszczu
- ok. 850g kwaskowatych jabłek (ok. 6 sztuk)
- ok. 150g śliwek
- 3 jajka
- 100g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 180g mąki pełnoziarnistej
- garść płatków owsianych
1) Owoce pokroić na kawałki o boku 1-2 cm i wsypać do dużej miski.
2) W drugiej misce zmiksować jajka z cukrem, a następnie
z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a na końcu z mąką.
3) Połączyć owoce z ciastem i przełożyć do formy o wymiarach
23x27cm, nasmarowanej i posypanej bułką tartą
lub wyłożonej papierem do pieczenia.
4) Lekko wyrównać i posypać płatkami owsianymi.
5) Piec w temperaturze 180 st. C przez 45-50 minut.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 12
Kaloryczność jednej porcji: 145 kcal
Dobry pomysł na pyszne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńWow, ale dietetyczne :)i szybkie do zrobienia.
OdpowiedzUsuńW sam dla mnie, bo ostatnio muszę masło ograniczyć w swojej diecie.
OdpowiedzUsuńCiacho - samo zdrowie :) Super przepis
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam, bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis
można dodać inne owoce suszone i gotowe. Bardzo dietetyczne ciastko i zdrowe.
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić śliwki w przepisie? ;)
OdpowiedzUsuń