Przedstawiam jedno z lepszych ciast, jakie miałam okazję jeść. Jeśli tylko je wypróbujecie, będziecie zachwyceni połączeniem migdałów i cytryny, które jest wyraźnie wyczuwalne w każdym kęsie. Przepis znalazłam w książce "Apetyczna panna Dahl", a Sophie dostała go z kolei od taksówkarza z Sorrento, który żalił się jej, że bardzo lubi gotować, a żona i córki błagają go, by przestał, bo zostawia w kuchni straszny bałagan;D Nie rozumiem ich nalegań, zwłaszcza jeśli ma w repertuarze tak pyszne wypieki, jak to proste, rozpływające się w ustach migdałowo-cytrynowe ciasto.
Ciasto cytrynowo-migdałowe
- 150g masła
- 200g cukru (oryginalnie 225g)
- 6 jajek
- sok i skórka starta z 4 cytryn
- 300g mielonych migdałów (ja zastąpiłam
50g mielonymi orzechami laskowymi,
bo migdały mi się skończyły)
- 115g mąki ziemniaczanej
1) Nasmarować masłem formę o średnicy 23-24 cm i posypać ją mąką.
2) Utrzeć masło z cukrem i dodać wszystkie żółtka.
3) Dodać skórkę i sok z cytryn.
4) W drugiej misce ubić białka na niezbyt sztywną pianę.
5) Dodać ją do cytrynowego kremu.
6) Wmieszać migdały i mąkę ziemniaczaną.
7) Przełożyć ciasto do foremki i wstawić do piekarnika
rozgrzanego do temperatury 200 st. C
8) Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 150 st. C
i piec jeszcze przez 40 minut.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 16
Kaloryczność jednej porcji: 295 kcal
porywam kawałeczek i uciekam ;)
OdpowiedzUsuńJakie piekne połączenie smaków, mniam!
OdpowiedzUsuńaaaa dzisiaj myślałam o tym cieście, kiedy przeglądałam książkę Sophie :) musi być cudowne!
OdpowiedzUsuńczy to ciasto jest kwasne?
OdpowiedzUsuńJest słodkie, wyczuwalny jest przede wszystkim aromat cytryny:)
Usuń4 cytryny to nie za dużo?
OdpowiedzUsuńRaczej nie:)
UsuńMarzę o tej książce :)
OdpowiedzUsuńA ciasto wygląda wspaniale :)
zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie i niestety ale wyszło okropne...
OdpowiedzUsuńco kto lubi
UsuńTo Polski wypiek?
OdpowiedzUsuńNie, raczej włoski:D
Usuńaha,ok :/
Usuń