niedziela, 11 listopada 2012

Ciasto cytrynowo-migdałowe Sophie Dahl


Przedstawiam jedno z lepszych ciast, jakie miałam okazję jeść. Jeśli tylko je wypróbujecie, będziecie zachwyceni połączeniem migdałów i cytryny, które jest wyraźnie wyczuwalne w każdym kęsie. Przepis znalazłam w książce "Apetyczna panna Dahl", a Sophie dostała go z kolei od taksówkarza z Sorrento, który żalił się jej, że bardzo lubi gotować, a żona i córki błagają go, by przestał, bo zostawia w kuchni straszny bałagan;D Nie rozumiem ich nalegań, zwłaszcza jeśli ma w repertuarze tak pyszne wypieki, jak to proste, rozpływające się w ustach migdałowo-cytrynowe ciasto.

Ciasto cytrynowo-migdałowe
- 150g masła
- 200g cukru (oryginalnie 225g)
- 6 jajek
- sok i skórka starta z 4 cytryn
- 300g mielonych migdałów (ja zastąpiłam
  50g mielonymi orzechami laskowymi,
  bo migdały mi się skończyły)
- 115g mąki ziemniaczanej

1) Nasmarować masłem formę o średnicy 23-24 cm i posypać ją mąką.
2) Utrzeć masło z cukrem i dodać wszystkie żółtka.
3) Dodać skórkę i sok z cytryn.
4) W drugiej misce ubić białka na niezbyt sztywną pianę.
5) Dodać ją do cytrynowego kremu.
6) Wmieszać migdały i mąkę ziemniaczaną.
7) Przełożyć ciasto do foremki i wstawić do piekarnika
rozgrzanego do temperatury 200 st. C
8) Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 150 st. C
i piec jeszcze przez 40 minut.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 16
Kaloryczność jednej porcji: 295 kcal

13 komentarzy:

  1. Jakie piekne połączenie smaków, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. aaaa dzisiaj myślałam o tym cieście, kiedy przeglądałam książkę Sophie :) musi być cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  3. czy to ciasto jest kwasne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest słodkie, wyczuwalny jest przede wszystkim aromat cytryny:)

      Usuń
  4. 4 cytryny to nie za dużo?

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzę o tej książce :)
    A ciasto wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie i niestety ale wyszło okropne...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!