Czasem na obiad może wystarczyć sałatka. Zwłaszcza taka. O bardzo wyrazistym smaku rukoli, złagodzonym twarożkiem z koziego mleka i pestkami granatu, podkreślonym słodyczą gruszki. Przy tym całkiem sycąca, kolorowa i zdrowa. Zdecydowanie mogę polecić takie połączenie, bo wszystkie składniki świetnie do siebie pasują, a sama sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i oryginalna w smaku, dlatego warto wykorzystać wszechobecne teraz gruszki do jej przygotowania.
Sałatka z rukoli
z gruszką, kozim serem,
granatem i pistacjami
- 100g rukoli
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
- 1 twarda gruszka
- ok. 2 łyżek koziego twarożku
- 1/2 granatu
- 1 łyżka grubo posiekanych pistacji
1) Umytą i osuszoną rukolę rozłożyć do dwóch miseczek.
2) Wymieszać ocet, oliwę, miód, sól i pieprz.
3) Gruszkę pokroić w dość małą kostkę i ułożyć na rukoli.
4) Polać sałatkę dressingiem.
5) Rozłożyć kawałki twarogu, posypać pestkami granatu i pistacjami.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 220 kcal
Poproszę o miskę tej smacznej sałatki!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis ;) dla mnie bardzo nowatorski.
OdpowiedzUsuńlubię sałatki z orzechami
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie :) a jakiego tego twarozku koziego uzylas? :)
OdpowiedzUsuńW postaci takiej, jak np. ricotta, ale może być też w kawałku, pokruszony:)
Usuń