Risotto to jedno z moich ulubionych dań i często wypróbowuję jego nowe wersje. Jest ich tyle, że chyba nigdy mi się to nie znudzi. Ostatnio wpadłam na pomysł dodania kopru włoskiego, bo miałam go w domu i zastanawiałam się, jak go wykorzystać. Sprawdził się świetnie, szkoda, że fenkuł nie jest łatwo dostępny. Teraz jednak nie powinno być problemu z kupieniem go, bo trwa sezon na to pyszne warzywo. Polecam połączyć go w risotcie ze skórką z cytryny, a otrzymacie wyraziste, aromatyczne danie na szybki obiad.
Risotto z fenkułem
i cytryną
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 koper włoski
- 160g ryżu Arborio
- wywar warzywny
- skórka z 1 cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- świeżo stary parmezan
1) Na rozgrzanej dużej patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę, by zmiękła.
2) Dodać posiekany czosnek i drobno pokrojony fenkuł i podsmażyć, by zmiękły.
3) Wsypać ryż i mieszać przez kilka minut.
4) Mieszając, stopniowo dolewać gorący wywar,
za każdym razem czekając, aż się wchłonie.
5) Skończyć dodawanie bulionu, gdy ryż będzie jeszcze al dente,
a risotto będzie miało kremową konsystencję.
6) Dodać sól i pieprz tylko jeśli wywar nie był doprawiony.
7) Wmieszać kawałek masła i skórkę z cytryny.
8) Podawać posypane startym serem i ozdobione listkami kopru.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 380 kcal
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa też lubię risotto, a ostatnio rzadko robię... musze spróbować taką wersję z fekułem :)
OdpowiedzUsuńZ fenkułem jeszcze nie jadłam risotta - bardzo mi się ten pomysł podoba :)
OdpowiedzUsuńTez bardzo lubie risotto - i czasem mam wrazenie, ze im prostsze dodatki, tym danie lepsze!
OdpowiedzUsuńCoś w tym jest:)
Usuńlubię ryz i ten przepis mi sie podoba:)
OdpowiedzUsuńProste, ale na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńŚwietna kombinacja smaków:)
OdpowiedzUsuńJest obłędne ...uwielbiam 👌
OdpowiedzUsuń