czwartek, 4 października 2012

Łosoś pieczony z czerwoną kapustą i ziemniakami


Kolejny pyszny, bezproblemowy obiad, a przy tym całkiem oryginalny. Niecodziennie przecież zdarza się jeść czerwoną kapustę, która niezasłużenie nie jest zbyt popularna. Jej smak dobrze współgra z wyraziście doprawionym łososiem i pieczonymi ziemniaczkami. Całość jest przy tym bardzo sycąca, całkiem zdrowa, no i zdecydowanie do powtórzenia.

Łosoś pieczony
z czerwoną kapustą
i ziemniakami
- 6 ziemniaków (330g)
- 1/2 małej czerwonej kapusty (300g)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka chrzanu
- skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżka świeżych listków majeranku
- 250g łososia, bez skóry

1) Ziemniaki umyć, pokroić na ćwiartki, podgotować przez ok. 7 minut.
2) Poszatkować kapustę, doprawić i wymieszać z olejem, podobnie ziemniaki.
3) Przełożyć warzywa do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 205 st. C przez 25 minut.
4) Wymieszać musztardę, chrzan, skórkę z cytryny i majeranek.
5) Posmarować łososia i położyć na kapuście, piec kolejne 15 minut.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 410 kcal

5 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie! aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe danie :) Uwielbiam pieczonego łososia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak przygotowana ryba musi być naprawdę dobra! ;) Przepięknie podana!

    OdpowiedzUsuń
  4. O, z kapustą jeszcze łososia nie łączyłam, wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!