wtorek, 2 października 2012

Chlebek bananowy z czekoladą i nektarynką


Chlebków bananowych nigdy dość;) Według mnie przynajmniej takich, które w smaku nie są zbyt bananowe, za to mają inne zalety tych owoców, czyli są słodkie, aromatyczne i wilgotne. Ten jest pełnoziarnisty, z czekoladą, nektarynką i korzennymi przyprawami. Nie zawiera dużo tłuszczu i zdecydowanie można nazwać go zdrowym wypiekiem, na który można pozwolić sobie częściej. Do tego smakuje wyśmienicie, a dodatek nektarynki, którą w innym sezonie można zastąpić różnymi owocami, bardzo do niego pasuje.

Chlebek bananowy
z czekoladą i nektarynką
- 290g mąki pełnoziarnistej
– ¾ łyżeczki sody
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki cynamonu
– po ¼ łyżeczki kardamonu, goździków i gałki muszkatołowej
– 130g cukru
– 50g masła o temperaturze pokojowej
– 2 jajka
– 3 małe bardzo dojrzałe banany (ok. 300g bez skórki)
– 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
– 60g łezek z ciemnej czekolady
– 1 duża nektarynka (180g)

1) W średniej misce wymieszać mąkę, sodę, sól i przyprawy.
2) W dużej misce utrzeć cukier i masło, ok. 1 minuty.
3) Wbić jajka, miksując po dodaniu każdego.
4) Dodać rozgniecione banany, jogurt i wanilię.
5) Wsypać suche składniki i szybko połączyć z mokrymi.
6) Delikatnie wmieszać czekoladę i nektarynkę pokrojoną w 1cm kostkę.
7) Przełożyć ciasto do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 13x22cm.
8) Piec w temperaturze 175 st. C przez ok. 70 minut (do suchego patyczka).
9) Studzić przez 15 minut w formie, później wyjąć na kratkę.

Czas przygotowania: 1 ½ godziny
Liczba porcji: 15
Kaloryczność jednej porcji: 185 kcal

3 komentarze:

  1. Ależ apetycznie się prezentuje :) Uwielbiam chlebek bananowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niezwykle apetycznie. Podoba mi się dodatek nektarynek

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio dodawałam mango i wyszło ekstra. Dodatek nektarynek mnie nie przeraża :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!