piątek, 28 września 2012

Pierś z kurczaka z syropem klonowym, czarnym pieprzem i marchewkami


To danie mogłabym jeść częściej - jest szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i interesujące w smaku. Wcześniej jeszcze nie łączyłam mięsa z syropem klonowym. To zestawienie okazało się bardzo smaczne, zwłaszcza z dużym dodatkiem świeżo kruszonego pieprzu, dzięki któremu kurczak nabiera wyrazu (proponuję użyć go mniej, jeśli nie przepadacie zbytnio za pikantnymi potrawami). Słodycz marchewki kontrastuje z ostrością mięsa i całość jest naprawdę pyszna.

Pierś z kurczaka
z syropem klonowym,
czarnym pieprzem 
i marchewkami
- 3 marchewki
- olej do smażenia
- 1 mała podwójna pierś z kurczaka
- szczypta soli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżki całych ziaren pieprzu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 100ml wody
- 2 łyżki syropu klonowego
- listki świeżego tymianku

1) Marchewki pokroić wzdłuż na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie.
2) Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim posolonego kurczaka przez kilka minut.
3) Przełożyć na talerz i przykryć folią.
4) Rozgnieść w moździerzu ziarna pieprzu.
5) Dodać je na patelnię razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem.
6) Po minucie wlać ocet balsamiczny.
7) Dodać wodę i syrop klonowy, gotować przez ok. 3 minuty do zgęstnienia.
8) Przełożyć z powrotem kurczaka na patelnię i gotować przez 5-6 minut, odwracając kilkakrotnie.
9) Podawać z marchewkami, polane sosem i posypane tymiankiem.

Inspiracja stąd.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 250 kcal

7 komentarzy:

  1. Ale ładnie podana. :) Zaciekawił mnie dodatek syropu klonowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. leżaczkuje sobie na marchewce:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam syrop klonowy! tez jeszcze nie łączyłam go z kurczakiem, brzmi pysznie- na pewno zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne danie i do tego ciekawie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre wyczucie smaku.Ciekawe i pomysłowe dania.Pozdrawiam Christopher.

    OdpowiedzUsuń
  6. zamieniłam marchew na brokuły i jest przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!