Dzisiaj nie mam zbyt dużo czasu, więc i przepis dość prosty i szybki w wykonaniu. A przy tym całkiem interesujący, bo z dodatkiem karmelizowanej cebuli, która nie jest zbyt częstym dodatkiem do makaronu. Towarzyszą jej bułka tarta i anchois, które przywodzą na myśl spaghetti poveraccio, danie z niewielką liczbą składników, nieskomplikowane, a takie pyszne! Tak jest też w przypadku mojej dzisiejszej propozycji na szybki obiad, łączącej jeden z moich ulubionych rodzajów makaronu z kilkoma prostymi i smacznymi dodatkami.
Bucatini z karmelizowaną cebulą,
chili i bułką tartą z czosnkiem i anchois
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- 20g bułki tartej
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 1/2 łyżeczki pasty anchois (lub całe anchois)
- szczypta chili w płatkach
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 160g bucatini
1) Na dużej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w plastry.
2) Doprawić i dusić pod przykryciem przez 20 minut.
3) Na małej patelni podsmażyć czosnek, dodać bułkę tartą
i pastę anchois, podprażyć do zezłocenia.
4) W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka.
5) Dodać do niego cebulę, 2/3 bułki tartej, chili w płatkach i natkę.
6) Dokładnie wymieszać, przełożyć na talerze i posypać resztą bułki.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 390 kcal
super przepis:)
OdpowiedzUsuńWow, takiego makaronowego połączenia jeszcze nie jadłam. Do przetestowania :)
OdpowiedzUsuńto moje ulubione dodatki do pizzy. Pasty dokladnie tak, jak opisujesz, jeszcze nie robiłam, ale nigdy nie mówie nigdy:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Bardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńTakiej pasty jeszcze nie próbowałam, ale musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam karmelizowaną cebulę to musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuń