wtorek, 14 sierpnia 2012

Risotto ze świeżymi figami i serem Bleu d'Auvergne


Zapraszam na kolejny przepis z wykorzystaniem pysznych świeżych fig. Często łączone są z serem pleśniowym, dlatego jako wielbicielka risotta pomyślałam, by zestawić je w tym daniu. Efekt był znakomity: kremowe risotto z dopełniającymi się dodatkami. Zdecydowanie do powtórzenia, szkoda tylko, że z cenami fig w Polsce jest nieciekawie... Może kiedyś;)

Risotto z figami
i serem pleśniowym
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- kawałek masła
- 150g ryżu Arborio
- 60ml białego wina
- wywar warzywny
- sól, pieprz
- 8 świeżych fig
- 50g niebieskiego sera pleśniowego

1) Na rozgrzanej dużej patelni podsmażyć
posiekaną drobno cebulę, by zmiękła.
2) Wrzucić ryż i mieszać przez kilka minut.
3) Dodać drobno pokrojone 6 fig.
4) Dolać wino i poczekać, aż alkohol odparuje.
5) Mieszając, stopniowo dolewać gorący wywar,
za każdym razem czekając, aż się wchłonie.
6) Skończyć dodawanie wywaru, gdy ryż będzie jeszcze al dente,
a risotto będzie miało kremową konsystencję.
7) Dodać sól i pieprz tylko jeśli wywar nie był doprawiony.
8) Wmieszać większość sera.
9) Podawać posypane resztą pokruszonego sera
i ozdobione połówkami pozostałych fig.

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 580 kcal

6 komentarzy:

  1. A ja widzialam dzisiaj swieze figi na straganie. Nawet chcialam kupic i teraz zaluje, ze tego nie zrobilam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na risotto, ale faktycznie z figami u nas kiepsko. Nigdy nie jadłem świeżych, ale zastanawiam się czy dałoby się je zastąpić suszonymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypuszczam, że tak, ale to nie byłoby do końca to samo. Zresztą te nie były zbyt słodkie:)

      Usuń
  3. Brzmi przepysznie, uwielbiam dania z serami pleśniowymi ;) a świeżych fig przyznaję- nigdy nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  4. Szalejesz z tymi figami, dostałaś jakąś dostawę czy jak? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiedź na to pytanie jest w poprzednim poście:D

      Usuń

Dziękuję za Wasze komentarze!