czwartek, 23 sierpnia 2012

Pieczony pstrąg po meksykańsku


Przedstawiam ostrzejszą wersję znanego wielu osobom pstrąga pieczonego w folii. Zwykle towarzyszy mu cytryna, koperek itp. Ja zdecydowałam się na meksykański przepis na trucha empapelada, z ostrą papryczką, przyprawami i cebulą. Pstrąg w takim wydaniu jest bardzo delikatny, a jednocześnie w smaku wyrazisty i z wyczuwalnym aromatem dodatków. Warto częściej przygotowywać ryby, bo czasem zaskoczą nas, jakie mogą być pyszne!

Pstrąg pieczony w folii
po meksykańsku
- sok z 1/2 limonki
- 3 łyżeczki sosu Worcestershire
- szczypta kminku
- sól, pieprz 
- 2 średnie świeże pstrągi
- 1 czerwona cebula
- 1 ostra papryczka
- 2 małe pomidory
- natka pietruszki lub kolendra
- kawałek masła

1) Wymieszać sok z limonki, sos, kminek, sól i pieprz.
2) Polać mieszanką ryby na zewnątrz i w środku i odstawić na 20 minut.
3) Pokroić cebulę, pomidory i papryczkę na cienkie plastry.
4) Część warzyw włożyć do środka pstrągów, razem z masłem i częścią natki.
5) Ryby ułożyć na nasmarowanych masłem kawałkach folii aluminiowej.
6) Ułożyć na nich resztę warzyw i zawinąć.
7) Piec w temperaturze 180 st. C przez 30- 40 minut.
8) Pod koniec można częściowo rozwinąć folię.
9) Podawać z podgrzanymi tortillami i sałatką np. z pomidorków.

Inspiracja stąd.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 400 kcal

5 komentarzy:

  1. Po meksykańsku to coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ festiwal kolorów na talerzu ;)
    pyycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pieczonego pstrąga i chętnie bym zjadła w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pstrąg to przepyszna ryba, po meksykańsku jeszcze nie próbowałam, ale chętnie wypróbuję!
    Ciekawe przepisy w ogóle ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!