Lody jeszcze nie pojawiły się na moim blogu, co nie znaczy, że ich nie lubię i nie zdarza mi się ich robić;D Te są wyjątkowe! Specyficzne w smaku, idealne dla wielbicieli chałwy, ale też kajmaku. No i osób nieposiadających maszynki do lodów. Pewnie jest bardzo przydatna, ale na razie jej nie mam;) Takie też są dobre. I przede wszystkim domowe, o smaku takim, jaki chcemy. Tym razem przypominającym krówki sezamowe i chałwę. Pyszne!
Kajmakowo-sezamowe
lody z ricottą
- 250g ricotty
- 100ml mleka
- 50g tahini
- 60g cukru pudru
- 3 łyżki likieru Baileys
- 60g masy krówkowej
1) Dokładnie zmiksować wszystkie składniki.
2) Przelać do pudełka i schować do zamrażalnika.
3) W ciągu 2-3 godzin mrożenia miksować kilka razy
co ok. pół godziny, by rozbić większe kryształki lodu.
4) Podawać od razu lub przechowywać w zamrażalniku
i wyjmować na kilkanaście minut przed podaniem.
Czas przygotowania: 5 minut+mrożenie
Liczba gałek: 10
Kaloryczność jednej gałki: 125 kcal
Mogę się założyć, że z taką nazwą schodziłyby jak ciepłe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam lodów z ricotty, o smaku sezamowa-krówka musza być przepyszne :D
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :) Lody z ricotty? Czemu nie ;)
OdpowiedzUsuńpyszne muszą być;)
OdpowiedzUsuńMusze spróbować takich lodów jeszcze nie robiliśmy - wyglądają na pyszniutkie :)
OdpowiedzUsuńmuszą smakować zabójczo ;)
OdpowiedzUsuńIch smak musi być rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała! W zamian zapraszam też na lody;)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Miło mi, pozdrawiam:)
UsuńNo nie, te lody mnie hipnotyzują :) Muszą smakować wspaniale.
OdpowiedzUsuń