Moja ostatnia propozycja wykorzystania świeżych fig to te niebanalne kanapki. Połączenie składników jest naprawdę wyjątkowe, a smak słodki, słony i ostry świetnie się komponują. Takie śniadanie może wprawić w dobry humor na cały dzień;D Oczywiście nadają się również na przekąskę w ciągu dnia. Polecam:)
Kanapki z karmelizowaną cebulą,
kiełbasą z papryką, pecorino,
figami i miodem
- duża kromka razowego chleba z ziarnami
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki oliwy
- sól, pieprz
- kilka plasterków ostrej kiełbasy z papryką
(u mnie vrbovecka z Chorwacji)
- kilka plasterków sera pecorino
- 3 figi
- 1 łyżeczka miodu
1) Pokroić cebulę na dość cienkie plastry.
2) Podsmażyć, doprawić i dusić pod przykryciem
przez 15 minut, ew. dolewając trochę wody.
3) Częściowo odkryć i odparowywać przez 10-15 minut, często mieszając.
4) Ostudzoną cebulę ułożyć na chlebie, przykryć kiełbasą, serem i figami.
5) Polać figi miodem.
Czas przygotowania: 35 minut
Liczba porcji: 1
Kaloryczność: 370 kcal
Świetnie wyglądają i na pewno tak samo smakują. Ja bym dodatkowo zaszalała i posmarowała chleb musztardą, co Ty na to?
OdpowiedzUsuńJa akurat nie przepadam za musztardą, ale czemu nie;D
UsuńJeszcze niedawno byłabym sceptyczna, ale przekonałam się że owoce świetnie komponują sie z serami i wędlinami. Ciekawa propozycja!
OdpowiedzUsuńA gdzie w Łodzi dostałaś figi? Szukam i szukam i znaleźć nie mogę! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTe są przywiezione z Chorwacji. Również pozdrawiam:)
UsuńMhm, wygląda bardzo smakowicie ;) Rzeczywiście niebanalne połączenie smakowe ;) Chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńładnie wyglądają ;) ale figa na kanapce? Zastanawiam się jak to smakuje ;). Sama bym chyba nie zrobiła takiego cuda, wolałabym spróbować w gościach i zrobić u siebie, gdy mi posmakuje ;P
OdpowiedzUsuńZapraszam Cie do zabawy w 11 pytań:
OdpowiedzUsuńhttp://zjedzzesmakiem.blogspot.com/2012/08/zabawa-w-11-pytan.html