Trwa sezon na kurki, więc grzech z tego nie skorzystać. Podobnie zresztą jest z cukinią - dlatego zapraszam na zapiekankę łączące te dwa składniki w smakowitą całość. Rozpływającą się w ustach, delikatną i przepyszną. Jeśli cokolwiek zostanie (choć nie powinno, bo to danie, które w zasadzie zobowiązuje do wzięcia dokładki;D), świetnie smakuje również na zimno.
Ciasto francuskie
z kurkami, cukinią i ricottą
z kurkami, cukinią i ricottą
- 600g kurek + do dekoracji
– 1 mała cukinia
– 1 łyżka oleju
– sól, pieprz
- opakowanie ciasta francuskiego light
- szczypta gałki muszkatołowej
– 250g ricotty
– 3 łyżki śmietany 12%
- 2 jajka
1) Pokroić cukinię na małe kawałki.
2) Umyć kurki, odsączyć i pokroić większe sztuki.
3) Podsmażyć doprawione kurki i cukinię na patelni przez kilka minut.
4) Naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem francuskim i ponakłuwać widelcem.
5) Wyłożyć na nie kurki i cukinię (ew. odsączone).
6) Wymieszać ricottę, śmietanę i jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką.
7) Wylać na farsz i położyć na wierzchu zachowane kurki.
8) Piec w temperaturze 210 st. C przez 40-60 minut, do ścięcia masy.
9) Podawać na ciepło lub na zimno.
Czas przygotowania: 1 ½ godziny
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 350 kcal
Uwielbiam farsze z ricotty! Przepis dodaję do zakładek i na pewno zrobię ;)
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten apetyczny zapach! Zapisuję!
OdpowiedzUsuńPowiedz mi gdzie kupiłaś kurki, a będę Cię wielbić :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie nie kupiłam, a dostałam, własnoręcznie zbierane:)
UsuńNosz, kurczę. Szukam ich już od tygodnia...
Usuńmniaaaam! pięknie wyrosło;)
OdpowiedzUsuń