Jak co roku zostałam obdarowana wielką ilością papierówek. Zbytnio się nie zmartwiłam, bo bardzo je lubię i chętnie coś z nimi upiekę. Stanęło na tym wcześniej upatrzonym przepisie z książki Gordona Ramsaya "Zdrowa kuchnia". Nie ma w nim konkretnej odmiany jabłek, ale właśnie papierówki według mnie świetnie się nadają, bo stanowią pyszny, kwaskowaty dodatek do słodkiego ciasta, ciekawy kontrast. Jest bardzo wilgotne i wyjątkowo aromatyczne, na pewno jeszcze je upiekę, i to nie raz.
Ciasto z jabłkami
- 1kg jabłek (np. papierówek)
- 50g cukru pudru
- 30g masła
- 2 dodatkowe jabłka
- sok z 1 cytryny
- 225g mąki razowej
(u mnie zwykła i pełnoziarnista orkiszowa)
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 175g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 duże jajko
- 50ml oliwy
Obrać i drobno pokroić jabłka.
Przełożyć je na głęboką patelnię razem z cukrem pudrem i masłem.
Gotować na dużym ogniu przez 10-15 minut, aż jabłka się rozgotują, a nadmiar wody wyparuje.
Przełożyć masę do miski i odstawić do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 170 st. C i wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23cm.
Obrać i cienko pokroić pozostałe jabłka.
Włożyć je do miski i zalać większością soku z cytryny, odstawić.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i przyprawy.
Zrobić wgłębienie i wlać oliwę, jajko oraz masę z jabłek.
Wymieszać, aż składniki się połączą.
Przełożyć ciasto do tortownicy i wyrównać jego wierzch.
Piec 30 minut, aż ciasto stwardnieje w środku.
Na wierzchu ułożyć plasterki jabłka i posmarować je resztą soku z cytryny.
Włożyć ciasto z powrotem do piekarnika na 30-40 minut, sprawdzić patyczkiem.
Pozostawić ciasto w piekarniku, by powoli ostygło.
Można dodatkowo posmarować wierzch ciasta podgrzanym dżemem morelowym.
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 350 kcal
smakowite, porwę sobie kawałek
OdpowiedzUsuńProszę bardzo:D
Usuńlubię jego przepisy :) ciasto wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńPapierówki to moje ulubione jabłka, więc i ciasto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPapierówki to smak dzieciństwa, dlatego strasznie przypadła mi do gustu Twoja propozycja! Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńWitam! swietny blog, pozwolę sobie dodać do ulubionych :) Ciasto wygląda apetycznie, może pokuszę się o przygotowanie takiego na sobotniego grilla? :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa też się poczęstuję, uwielbiam papierówki :)
OdpowiedzUsuńMad- dzięki, również pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPaulina- zapraszam:D
Smacznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda... niefotogenicznie :)
OdpowiedzUsuńAle to kolejne "do wypróbowania"!
uwielbiam ciasta z jabłkami ;) pora podkraść papierówki z jakiejś działki ;p
OdpowiedzUsuń