niedziela, 3 czerwca 2012

Orientalna kaczka wg Gordona Ramsaya


Znalazłam się w posiadaniu filetów z piersi z kaczki bez skóry. Kupiłam książkę Gordona Ramsaya „Zdrowa kuchnia”. Te dwa fakty mają ze sobą wiele wspólnego, poskutkowały tym pysznym daniem;) W wielu przepisach potrzebna jest pierś ze skórą, dlatego gdy trafiłam na tak smakowity i prosty przepis z wykorzystaniem filetu bez niej, od razu się na niego zdecydowałam. Oczywiście trochę pozmieniałam, użyłam innych warzyw, ale i tak istota pomysłu Gordona została zachowana;) Mięso jest soczyste i miękkie, sos kontrastuje z łagodnym makaronem, naprawdę pycha! Polecam:)

Orientalna kaczka wg Gordona Ramsaya
- 4 filety z piersi kaczki bez skóry (340g)
– 1 ząbek czosnku
– 3 – centymetrowy kawałek imbiru 
– 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 
 - 3 łyżki sosu ostrygowego
– 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 
 - ½ łyżeczki mąki kukurydzianej zmieszanej z odrobiną wody
– 1 łyżka oleju
– 2 łodygi selera naciowego
– 2 cebule
– ½ czerwonej papryki
- szczypta chili w płatkach
- sól, pieprz
– 100g makaronu z fasoli mung
– olej sezamowy
- sok z limonki
- 2 młode cebule

Pokroić filety w dość cienkie plastry.
Wymieszać starty imbir, czosnek i przyprawę 5 smaków i obtoczyć w nich mięso.
Wymieszać w miseczce sos ostrygowy i sojowy oraz mąkę rozmieszaną z wodą.
Smażyć mięso na rozgrzanym oleju przez 1-1 ½ minuty, aż się zrumieni,
ale w środku pozostanie różowawe. Przełożyć na talerz i odstawić.
Dolać trochę oleju i podsmażyć pokrojone w plastry łodygi selera i cebulę.
Po paru minutach dodać pokrojoną w paski paprykę, doprawić.
Dolać mieszankę sosów i zagotować, mieszając.
Włożyć z powrotem mięso na minutę.
W międzyczasie ugotować makaron i wymieszać z odrobiną oleju sezamowego.
Podawać danie z makaronem, skropione sokiem z limonki i posypane
posiekaną młodą cebulą ze szczypiorkiem.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 480 kcal

9 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, bardzo przepadam za kaczką, ale nie zdarza mi się jej niestety za często jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kaczkę. Póki co robiłam ją w całości z nadzieniem z kaszy grycznej. Teraz muszę spróbować czegoś takiego. Jestem bardzo ciekawa smaku. Pozdrawiam,
    Beata

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczny pomysł. Ja jednak zawsze byłem w posiadaniu filetów ze skórą, więc pewnie takie bym użył ;-) A kacze piersi są pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wygląda, uwielbiam takie dania
    dodatkowo ładnie podana!


    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda! Bardzo mi się podoba ten przepis.

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  6. widzę, że czerpiemy inspiracje z podobnych źródeł :)
    Super blog.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Po pierwsze, cudowny wygląd. Po 2 Ramsay to jeden z moich ulubionych szefów kuchni.. Cud, miód i orzeszki.. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!