niedziela, 10 czerwca 2012

Ciasto kukurydziane z rabarbarem wg Nigelli

Kontynuacja sezonu rabarbarowego. Tym razem upiekłam ciasto z przepisu Nigelli Lawson z jej książki "Jak być domową boginią". Wyszło wyjątkowo aromatyczne i wilgotne. Z wyrazistym dodatkiem kwaskowatego rabarbaru. Bardzo wszystkim smakowało, będzie trzeba jeszcze kiedyś je zrobić. Szkoda, że rabarbar nie jest dostępny cały rok. Polecam, sezon wciąż trwa, więc zdążycie je upiec:)


Ciasto kukurydziane z rabarbarem
- 500g rabarbaru
- 300g cukru
- 150g mąki pszennej
- 155g drobnej kaszki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 125g miękkiego masła
- 250ml jogurtu naturalnego

Umyć i przyciąć rabarbar, usuwając włókna.
Pokroić na półcentymetrowe kawałki.
Zasypać je w misce 100g cukru i odstawić na nie dłużej niż pół godziny.
W mniejszej misce wymieszać mąkę, kaszkę, sól, sodę i cynamon.
W miseczce roztrzepać jajka z esencją waniliową.
W dużej misce utrzeć masło z resztą cukru.
Stopniowo dodawać do niego jajka, ucierając.
Dodawać sypkie składniki na przemian z jogurtem, nie miksując zbyt długo.
Wmieszać delikatnie rabarbar razem z sokiem.
Przelać ciasto do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 st. C przez 1 1/2 godziny (oryginalnie 1 godzinę),
sprawdzić patyczkiem.

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 12
Kaloryczność jednej porcji: 300 kcal

9 komentarzy:

  1. Przydałby mi się teraz, do popołudniowej kawy, taki kawałek ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być dobre, pięknie wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Zrobię na pewno i napiszę jak smakuje :)
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale, chętnie bym zjadła kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. No po prostu pysznie! Rabarbarowe ciasta królują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne i zaskakujące to ciasto. Trzeba się cieszyć rabarbarem póki jest :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!