sobota, 19 maja 2012

Lekkie ciasto z nadzieniem rabarbarowym


Rabarbar się doczekał;D W końcu upiekłam coś z jego udziałem. Padło na ciasto przypominające to, które jadłam w Cafe Anna Blume w Berlinie, stąd na zdjęciu pamiątkowa podkładka z planem tego miasta. Moja wersja różni się jednak od tamtego znacząco, ale też jest pyszna. No i dużo zdrowsza, bo zamiast kruchego spodu mamy taki z jogurtem naturalnym i mniejszą ilością masła. Naprawdę polecam, smakuje bardzo dobrze i godnie zastępuje kruche ciasto. A teraz idę zjeść ostatni kawałek;D


 Ciasto z nadzieniem rabarbarowym
- 350g mąki
- 45g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g masła
- 1 jajko
- 120g jogurtu naturalnego
- 700g rabarbaru (po odkrojeniu
  niepotrzebnych części)
- 80g cukru (można dać więcej)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ew. cukier puder do posypania

W misce wymieszać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia.
Dodać pokrojone w kostkę masło i rozgnieść palcami.
Dodać jajko i jogurt naturalny i wyrobić gładkie ciasto.
Owinąć je folią i schować do lodówki.
Nasmarować tortownicę o średnicy 21cm.
Odkroić 2/3 ciasta i rozwałkować na cienki okrągły placek.
Wyłożyć nim tortownicę, ponakłuwać, przykryć papierem
do pieczenia i obciążyć fasolą.
Piec w temperaturze 190 st. C przez 15 minut.
Przygotować nadzienie: oczyścić rabarbar, pokroić na kawałki
i wrzucić do garnka razem z cukrem (i ew. odrobiną wody).
Gotować przez kilka minut i odparować.
Dodać mąkę ziemniaczaną i zagotować, mieszając.
Zdjąć papier do pieczenia z fasolą i piec jeszcze przez 10 minut, aż ciasto się zarumieni.
Wyłożyć nadzienie na podpieczony spód i zetrzeć na wierzch resztę ciasta.
Piec jeszcze przez 25 minut.

Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia lub jeść jeszcze ciepłe, w zależności czy chcemy, by nadzienie zastygło, czy wolimy coś w rodzaju crumble z rabarbarem. Po ostygnięciu ciasto dobrze jest schłodzić w lodówce, by nadzienie jeszcze bardziej się zestaliło, ale ja np. lubię taką apetyczną konsystencję. Można też dodać więcej mąki, poza tym wszystko zależy od tego, czy dopuścimy do rozgotowania rabarbaru:)

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 300 kcal

Rabarbar: zbieramy przepisy przed sezonem

12 komentarzy:

  1. Kuszące ciasto, dlatego zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis prezentuje się bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wysokie i pełne znakomitych smaków. Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak patrzę na to ciasto w przekroju...to przypomina mi nieco rabarbarową szarlotkę :) Ten spód musi być pyszny, trzeba będzie je upiec!

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham rabarbar:) pysznie wygląda :)))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  6. prawie jak szarlotka;))lubię te okrągłe;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam, uwielbiam uwielbiam! Kruszonka z rabarbarem jest moim ulubionym ciastem. Robię całkiem podobną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No i bardzo dobrze, że się doczekał, rabarbar zasługuję na największą uwagę:)
    Pysznie tu u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasta z rabarbarem, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przygody z rabarbarem ciąg dalszy - zapisuje i wypróbuje ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszędzie rabarbarowe pokusy. Ta wyjątkowo mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!