niedziela, 29 kwietnia 2012

Zapiekanka z cukinii pod kruszonką

Ten przepis spodobał mi się już jakiś czas temu, ale dopiero teraz go przetestowałam. Zapowiadał się niebanalnie, ale musiał poczekać na swój moment, czyli chwilę, kiedy miałam w lodówce aż trzy cukinie;) Okazało się, że takie połączenie jest bardzo udane i pod kruszonką można zapiekać nie tylko owoce. W przypadku cukinii ważne jest, by obficie ją doprawić. Jeśli spełnimy ten warunek, takie danie może smakować nawet osobom podejrzliwie podchodzącym do tego warzywa;D No i dzięki chrupiącej i aromatycznej za sprawą migdałów kruszonce. Sprawdza się dobrze jako ciepły dodatek do innych potraw, ale też później na zimno.


Zapiekanka z cukinii pod kruszonką
- 3 cukinie (750g)
- 200g twarożku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 65g masła
- 150g mąki razowej
- 4 łyżki (60g) całych migdałów
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- kilkanaście listków bazylii, posiekanych

Zetrzeć cukinie na tarce o grubych oczkach i odcisnąć.
Mocno doprawić solą i pieprzem, wymieszać z 1 łyżką oleju.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Zapiekać w temperaturze 220 st. C przez 15 minut.
Przygotować kruszonkę z mąki, masła, posiekanych migdałów i drugiej łyżki oleju.
Wyjąć cukinię z piekarnika i wymieszać z twarożkiem, cukrem, octem i bazylią.
Posypać równomiernie kruszonką i zapiekać w temperaturze 180 st. C przez 25 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno.

Przepis pochodzi z książki "Gotowanie krok po kroku. Klasyczne przepisy" wyd. RM.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 6
Kaloryczność jednej porcji: 340 kcal

4 komentarze:

  1. oryginalny przepis, ta kruszonka zaskakująca tak że zapiszę sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jeszcze nie próbowałam przygotować cukinii:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak cukinia to dla mnie hit sezonu:) ostatnio jedlam marynowana....i taka tez bym z przyjemnoscia wyprobowala:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis, zaintrygował mnie bardzo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!