Do tej pory (zanim zainteresowałam się kuchnią) na Wielkanoc kupowaliśmy mazurka w cukierni, ale w tym roku postanowiłam to zmienić. Miałam plan upiec inny, ale nie mogłam się oprzeć i zdecydowałam się na zdrowszą wersję;D Dotyczy to raczej spodu, bo marmolada do dietetycznych nie należy. Smakowała mi zawsze najbardziej z całego mazurka, więc tym razem mam jej do woli;) Oczywiście można zrobić jakąś bogatszą wersję, ale ja lubię takie proste rozwiązania, mam nadzieję, że będzie smakował, bo zapowiada się pysznie (próbowałam kruchego ciasta i dodatków oddzielnie;D)
Razowy mazurek z marmoladą i migdałami
- 2 szklanki mąki (z czego 3/5 pełnoziarnistej,
a reszta zwykłej)
- szczypta soli
- 200g masła
- 2 jajka
- 2/3 słoika (250g) marmolady
- garść płatków migdałowych
Wymieszać mąkę i sól.
Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć z mąką.
Wbić jajka i zagnieść ciasto.
Owinąć je w folię i schować do lodówki na pół godziny.
Rozwałkować i wykroić prostokąt o wymiarach ok. 22x25cm.
Z okrawków wyciąć paski i ułożyć rant i kratkę, doklejając je do spodu.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i nakłuć widelcem.
Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 35 minut.
Kiedy ostygnie, w okienkach rozsmarować marmoladę
i posypać obficie płatkami migdałowymi, dociskając je.
Owiniętego folią mazurka schować do lodówki, by marmolada zastygła.
Inspiracja stąd.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 12
Kaloryczność jednej porcji: 280 kcal
Ponieważ często tutaj zerkam to chciałam złożyć najlepsze życzenia z okazji Świąt!
OdpowiedzUsuńJak zwykle czekam na przepisy na jakieś pyszności☺
Pozdrawiam
No piękny :) Wesołych!
OdpowiedzUsuńMmm...musi smakować przepysznie:) Zdrowych, rodzinnych Świąt:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i nawzajem:)
OdpowiedzUsuńmmm pysznie wygląda i dużo zdrowszy ;)
OdpowiedzUsuńMazurka razowego jeszcze nie widziałam:). Świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńWesołych świąt;*
Jeju, jakie sliczne!
OdpowiedzUsuńNie dość że domowy, to jeszcze zdrowy bo pełnoziarnisty...wspaniały :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny mazurek, w dodatku razowy, Zdrowych i Wesołych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze raz dziękuję! Wszystkiego dobrego na Święta:)
OdpowiedzUsuńjuż po Świętach, może więc zmodyfikuję przepis i zrobię go na weekend!!!
OdpowiedzUsuńKasia