Nie uważacie, że po świątecznym siedzeniu przy stole na obiad najlepiej przygotować coś oczyszczającego i lekkiego?;) Dlatego proponuję tę zupę rodem z Indii. Jest sycąca, ale jednocześnie niskokaloryczna, a przede wszystkim także bardzo smaczna! Nie spodziewałam się aż tyle po kalafiorze;) W połączeniu z aromatycznymi orientalnymi przyprawami smakuje świetnie, polecam:)
Indyjska zupa kalafiorowa
- 1 kalafior (ok. 750g)
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 2-centymetrowy kawałek imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- szklanka bulionu
- 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Do dużego garnka wrzucić pokrojonego kalafiora, ziemniaka i cebulę.
Wlać olej i trzy łyżki wody.
Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, przykryć i zmniejszyć ogień.
Gotować ok. 10 minut.
Dodać posiekany czosnek, imbir i przyprawy.
Wymieszać i gotować 2 minuty.
Dolać bulion i mocno doprawić.
Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.
Zmiksować i przelać z powrotem do garnka.
Wymieszać i dodać jogurt, ew. jeszcze doprawić.
Podawać z kleksem jogurtu i posiekaną natką.
Przepis z książki "Kuchnia indyjska" wyd. Publicat.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 150 kcal
Zgadzam sie, po obzarstwie nie ma to jak zmiana frontu i cos lekkiego :) Ta zupa musi byc pyszna!
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna, chętnie wypróbuję taką zupę :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis:) dla mnie zupy zawsze dobre:)
OdpowiedzUsuńmmmm lubię takie kremiste papki :D musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńFajna zupka!
OdpowiedzUsuńładny kolor zupy! :) wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńpyszna zupka :) na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuń