wtorek, 10 kwietnia 2012

Indyjska zupa kalafiorowa


Nie uważacie, że po świątecznym siedzeniu przy stole na obiad najlepiej przygotować coś oczyszczającego i lekkiego?;) Dlatego proponuję tę zupę rodem z Indii. Jest sycąca, ale jednocześnie niskokaloryczna, a przede wszystkim także bardzo smaczna! Nie spodziewałam się aż tyle po kalafiorze;) W połączeniu z aromatycznymi orientalnymi przyprawami smakuje świetnie, polecam:)

Indyjska zupa kalafiorowa
- 1 kalafior (ok. 750g)
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 2-centymetrowy kawałek imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- szklanka bulionu
- 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- natka pietruszki

Do dużego garnka wrzucić pokrojonego kalafiora, ziemniaka i cebulę.
Wlać olej i trzy łyżki wody.
Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, przykryć i zmniejszyć ogień.
Gotować ok. 10 minut.
Dodać posiekany czosnek, imbir i przyprawy.
Wymieszać i gotować 2 minuty.
Dolać bulion i mocno doprawić.
Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.
Zmiksować i przelać z powrotem do garnka.
Wymieszać i dodać jogurt, ew. jeszcze doprawić.
Podawać z kleksem jogurtu i posiekaną natką.

Przepis z książki "Kuchnia indyjska" wyd. Publicat.
  
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 150 kcal

7 komentarzy:

  1. Zgadzam sie, po obzarstwie nie ma to jak zmiana frontu i cos lekkiego :) Ta zupa musi byc pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczna, chętnie wypróbuję taką zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis:) dla mnie zupy zawsze dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm lubię takie kremiste papki :D musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. ładny kolor zupy! :) wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszna zupka :) na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!