Lubię takie dania. Może nie wyglądają zbyt imponująco, ale są takie smaczne, a dzięki zapieczeniu wiele zyskują i stanowią pewną odmianę. Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera "30 minut w kuchni", którą jakiś czas temu opisywałam na blogu. Przygotowanie tego ciasta z kurczakiem nie zajęło mi może aż tak mało czasu jak Jamiemu, ale i tak jest to naprawdę prosta i szybka propozycja, idealna na rodzinny obiad. Połączenie kruchości ciasta, soczystości mięsa i aksamitności sosu sprawia, że pozornie zwykłe danie staje się wyjątkowe. Naprawdę polecam.
Ciasto z kurczakiem
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 marchew
- 1 ząbek czosnku
- 1 por
- 1 dymka
- 250g pieczarek
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka śmietany
- ok. 300ml bulionu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- arkusz ciasta francuskiego
Podsmażyć pokrojone w paski mięso.
Poszatkować w blenderze marchew i czosnek, dodać na patelnię.
Posiekać dymkę i pora, pokroić obrane pieczarki,
dorzucić na patelnię razem z mąką i wymieszać.
Dodać musztardę, śmietanę i bulion oraz przyprawy.
Dobrze wymieszać i zostawić na małym ogniu.
Rozwinąć ciasto francuskie i lekko je ponacinać.
Przełożyć zawartość patelni do naczynia żaroodpornego
i przykryć ją arkuszem ciasta, zawijając je ładnie przy brzegach.
Włożyć do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika
i zapiekać ok. 15 minut, aż się przyrumieni.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 550 kcal
Jeden z moich ulubionych przepisów:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco, cudna ta pierzynka z ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!