Dzisiaj proponuję wyjątkowe muffinki. Jedne z najlepszych, jakie piekłam. Zresztą składniki mówią same za siebie, bo to kolejny już przepis z wykorzystaniem bananów, a te, jak wiadomo, świetnie się sprawdzają. Poza tym masło orzechowe! Takie połączenie musi być niesamowite. A na dodatek te muffinki można śmiało jeść w większych ilościach, bo są całkiem zdrowe;) Wyszły wilgotne, odpowiednio słodkie, aromatyczne, o wyczuwalnym smaku bananów i masła orzechowego, naprawdę przepyszne.
Razowe muffinki z bananami i masłem orzechowym
- 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 75g mąki zwykłej
- 50g płatków owsianych
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 140g cukru demerara
- 2 banany (ok. 250g), rozgniecione
- 125g masła orzechowego
- 45g masła, stopionego
- 250 ml mleka
Wymieszać mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia.
W drugiej misce zmiksować pozostałe składniki oprócz mleka.
Dodać mleko i wymieszać.
Połączyć suche i mokre składniki, ale nie za dokładnie.
Przełożyć masę do 15 foremek na muffinki.
Piec w temperaturze 190 st. C przez ok. 20 minut.
Przestudzić przez kilka minut i jeść ciepłe, ale na zimno
(nawet po paru dniach) są równie dobre.
Przechowywać w szczelnym pudełku.
Przepis stąd, trochę "udietetyczniłam" przepis.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba sztuk: 15
Kaloryczność jednej sztuki: 215 kcal
muffinki <3 przepyszne napewno!
OdpowiedzUsuńrobię podobne, ale dodaję jeszcze banany ;)
OdpowiedzUsuńSzana,
Zapraszam do siebie!
www.gastronomygo.blogspot.com
o wiele fanek będzie coś czuję.
OdpowiedzUsuńBanany i orzechy brzmi wspaniale.
OdpowiedzUsuńA jak smakuje?
Na pewno jeszcze lepiej:)
dodatek masła orzechowego musi tutaj robić dobrą robotę :) do tego banany, płatki owsiane.. ojacie, już zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńJeśli z masłem orzechowym to biorę w ciemno. Pycha :)
OdpowiedzUsuń