środa, 15 lutego 2012

Pełnoziarniste muffinki z masłem orzechowym


Jak tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że to coś dla mnie. Te muffinki po prostu domagały się zrobienia, prawie słyszałam ich głos "zrób nas, zrób";D Uwielbiam masło orzechowe, w czym na pewno nie jestem odosobniona, dlatego nie zwlekałam z upieczeniem tych babeczek, do tego pełnoziarnistych, co już całkowicie mnie do nich przekonało. Zresztą nie trzeba być ani miłośnikiem fistaszków, ani pełnoziarnistych (zwłaszcza że nie czuć, by takie były) wypieków, by je docenić. Wszystkim bardzo smakowały.

A, i jeszcze jedno! In cooking we trust jest już na Facebooku, zapraszam i zachęcam do polubienia:)

Pełnoziarniste muffinki z masłem orzechowym i czekoladą
- 300g pszennej mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 115g cukru
  (więcej, jeśli ktoś lubi słodsze)
- 160g masła orzechowego
  (u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu)
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 jajka
- 200ml maślanki
- 60g posiekanych orzeszków ziemnych
- 30g czekoladowych łezek (u mnie deserowe)

Do średniej miski przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
W dużej misce zmiksować olej, jogurt i cukier.
Dodać masło orzechowe i esencję waniliową.
Wbić pojedynczo jajka, dokładnie zmiksować.
Dodać połowę suchych składników i wymieszać,
wlać połowę maślanki i zmiksować.
Dodać pozostałe suche składniki i maślankę, zmiksować.
Wmieszać czekoladę i większość posiekanych orzechów.
Przełożyć ciasto do wyłożonej papilotkami formy
na 12 muffinek i 1-2 np. silikonowych.
Posypać resztą orzechów.
Piec w temperaturze 190 st. C przez ok. 23 minut.
Jeść ciepłe i nie przechowywać zbyt długo (najlepiej w szczelnym pudełku), z czym nie powinno być problemu...;D

Przepis z tej strony, lekko zmodyfikowany.

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba sztuk: 13
Kaloryczność jednej sztuki: 270 kcal 

14 komentarzy:

  1. o jakie fajne! sama jeszcze nigdy nie robiłam pełnoziarnistych, ale bardzo mnie kuszą :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają przepysznie! :) i do tego b. lubię orzechy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię pełnoziarniste i uwielbiam masło orzechowe, dzisiaj kupiłam słoiczek, ale chyba byłoby mi szkoda dodawać go do babeczek, wolę wyjadać łyżką!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z masłem orzechowym, więc już je kocham :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kuszące i na pewno smakowite. Wyglądają pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O! Ale fajne muffinkowe smaki! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie:)szkoda, że jestem uczulona na orzechy:(

    OdpowiedzUsuń
  8. Naprawdę cudownie wyglądają pewnie tak samo smakują :)
    Zapraszam w wolnej chwili do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zakochałam się:D Przepis na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja zrobiłam dzisiaj masło orzechowe, mogłybyśmy się zgrać! hahaha

    OdpowiedzUsuń
  11. Takich właśnie szukałam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!