W książce "Kuchnia żydowska" wyd. Olesiejuk znalazłam przepis na "ciasto do kawy z cynamonową kruszonką". Nie wiem, na ile jest to kruszonka, ale nie zmienia to faktu, że wyglądało bardzo smacznie i takie też okazało się po upieczeniu:D Wilgotne (dzięki śmietanie), ale z chrupiącym akcentem orzechów. Takie zwykłe-niezwykłe ciasto, pachnące cynamonem, w sam raz do tej kawy, niech będzie;)
Ciasto z orzechami włoskimi i cynamonem
- 110g posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki (45g) cukru
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 225g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 115g miękkiego masła
- 115g cukru
- 3 jajka
- 350ml (380g) śmietany 12%
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- cukier puder do posypania
W małej misce wymieszać orzechy, cukier i cynamon.
Do średniej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
W dużej misce przez ok. 2 minuty miksować masło i cukier.
Stopniowo dodawać roztrzepane jajka, za każdym razem ubijając na gładko.
Miksując na wolnych obrotach, dodać mąkę na trzy razy na zmianę ze śmietaną.
Dobrze połączyć i dodać esencję waniliową.
Do nasmarowanej formy do tarty przełożyć 1/3 ciasta i równo rozprowadzić.
Posypać połową kruszonki orzechowej.
Przykryć kolejną 1/3 ciasta i posypać resztą kruszonki.
Przykryć ją pozostałym ciastem i wygładzić wierzch.
Piec przez 50-55 minut w temperaturze 180 st. C.
Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 12
Kaloryczność jednej porcji: 310 kcal
właśnie wyjęłam cynamonowo-orzechowe z piekarnika:) Twoje wygląda genialnie
OdpowiedzUsuńTakie miłe ciasta do kawy czy herbaty lubię najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńmm pysznie wygląda, uwielbiam jak orzechy chrupią w cieście :)
OdpowiedzUsuńOrzechy i cynamon....poezja:). Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńAle slodycz:)
OdpowiedzUsuńKuszące to ciasto, kuszące :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że tak długo tu nie wpadałam! (chociaż bardziej siebie niż Cibie, bo widzę, że ominęło mnie wiele, wiele dobrego!)
OdpowiedzUsuńSzybkie i proste. Najlepsze na świecie rozwiązanie. I smak też niezastąpiony. :)
Sue, bardzo się cieszę, że wpadasz i że Ci się podoba:D Pozdrawiam:)
Usuńwygląda pysznie! i zapewne tak smakuje. wilgotne ciasta to te moje ulubione. nic nie zwiastuje, że w najbliższym czasie się to zmieni ;>
OdpowiedzUsuńp;o prostu mniam. Bardzo fajnie wyglada i z herbata, czy nawet poranna kawa z pewnoscie smakuje wysmienicie.
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się genialnie! Ja w ogóle bardzo lubię gotować żydowskie potrawy, mam 2 książki i jeszcze się rozglądam za kolejnymi. ;)
OdpowiedzUsuńTo jest coś co zdecydowanie będę lubić. Świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńcynamon i orzechy - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPyszna kombinacja orzechów i cynamonu.
OdpowiedzUsuńDo kawy idealne!
pięknie wygląda, i na pewno pyszne
OdpowiedzUsuń