środa, 8 lutego 2012

Chlebek kokosowy

Koniecznie chciałam upiec coś z wiórkami kokosowymi. Byłam pewna, że je mam, więc szukając przepisu nawet nie zwracałam uwagi na to, ile ich potrzeba. Trafiłam na przepis Billa Grangera i zaczęłam już wszystko przygotowywać, ale zorientowałam się, że mam ich za małą paczkę. Czyli i tak musiałam iść dokupić jedną rzecz (podczas gdy piekarnik już się nagrzewał), chociaż bardzo mi się nie chciało;) Dobrze jednak, że nie zdecydowałam się upiec czegoś innego, bo ten chlebek okazał się świetnym wyborem. Nadaje się zwłaszcza na śniadanie, ale kto by nim pogardził o innej porze dnia? Na pewno jeszcze do niego wrócę, może np. zastępując większą część zwykłej mąki pełnoziarnistą czy dodając inne przyprawy.

Chlebek kokosowy
- 2 jajka
- 300ml mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 350g zwykłej mąki
  (zastąpiłam 50g razową, bo mi się skończyła)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 200g cukru pudru
- 150g wiórków kokosowych
- 75g stopionego i wystudzonego masła

Lekko ubić jajka z mlekiem i esencją waniliową.
Do dużej miski przesiać mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
Dodać cukier, wiórki i wymieszać.
Zrobić wgłębienie i stopniowo dodawać masę jajeczną.
Wlać masło i zmiksować, ale niezbyt długo.
Wlać do nasmarowanej keksówki o długości 26cm.
Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem).
Zostawić w formie na kilka minut, potem ostrożnie wyjąć do ostygnięcia.


Świetny jest jeszcze ciepły. Potem na śniadanie jadłam go z twarożkiem z ananasem, powstało coś w rodzaju kanapki piña colada;D Doskonale smakuje zarówno sam, jak i posmarowany konfiturą, nutellą czy czymkolwiek chcecie!

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 16
Kaloryczność jednej porcji: 235 kcal

Przepis dodaję do akcji:

9 komentarzy:

  1. Jesli bananowy jest pyszny, to kokosowy nie moze byc gorszy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi tak przyjemnie skrzypieć podczas gryzienia. :D Kokos jest boski w wypiekach. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak tylko zaopatrzę się w odpowiednią foremkę - będę próbować :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek z kokosem? Dla mnie to coś nowego, ale jestem bardzo ciekawa jak smakuje:D

    OdpowiedzUsuń
  5. idę sprawdzić czy mam wiórki :D jak tak, to piekę :) tylko pół na pół z pełnoziarnistą mąką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmmm, pyszności! Lubię kokos, więc chleb na pewno by mi smakował ;>

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, że 2 lata się zabierałam za to ciasto. Ale w końcu się zabrałam, bo wczoraj wieczorem miałam ogromną chęć na coś słodkiego, a w szafkach pustki. Pozbierałam, co się dało (zabrakło mi masła, to zastąpiłam je olejem i dałam mniej cukru, za to esencję waniliową zastąpiłam cukrem z wanilią). Chlebek wyszedł pyszny! 1/3 jeszcze na ciepło zjedliśmy (nawet się bardzo nie rozpadało). Zaraz sobie wezmę kawałek do porannej kawy i będę przeszczęśliwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, że tak smakował! Chyba też zrobię go ponownie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Czy taki chlebek nada się do robienia tostów? Uwielbiam tego typu śniadania, ponieważ są szybkie i bardzo mi smakują. Niedawno zastanawiałam się jak powinno wyglądać pierwsze użycie tostera, ale po przeczytaniu paru artykułów już wszystko stało się dla mnie jasne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!