poniedziałek, 16 stycznia 2012

Razowa tarta z soczewicą i papryką


Dzisiaj coś bardzo zdrowego. A przy tym pysznego, naprawdę nie ma co się bać pełnoziarnistego spodu i tej soczewicy, i papryki... To mówię do tych, którzy na razie mają jakieś opory;) Na pewno po spróbowaniu zmienią zdanie.
Ta tarta, np. w towarzystwie sałaty, to świetna propozycja na sycący, pełnowartościowy obiad. I ciekawa odmiana, dzięki zaskakująco udanemu połączeniu razowego ciasta i pikantnego nadzienia z soczewicy. Polecam.

Razowa tarta z soczewicą i papryką
- 225g mąki z pełnego przemiału
- 100g masła
- 4 łyżki wody
- 175g soczewicy (u mnie zielona, ale lepiej czerwona)
- ok. 300ml bulionu lub wody
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- posiekana natka pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz

Do miski z mąką dorzucić pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć palcami,
aż składniki zaczną przypominać zacierki.
Wlać wodę i zagnieść ciasto.
Owinąć w folię i schładzać w lodówce przez 30 minut.
Do rondla wsypać soczewicę, zalać bulionem i gotować do miękkości,
dolewając odpowiednią ilość wody w razie potrzeby.
Zdjąć z ognia i ew. rozgnieść (u mnie lekko).
Na patelni rozgrzać olej, dorzucić posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę papryki.
Smażyć, aż zmiękną.
Dodać soczewicę, koncentrat pomidorowy i natkę.
Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć ciastem nasmarowaną i posypaną bułką tartą formę do pieczenia tart.
Nakłuć spód widelcem i wyłożyć na niego farsz.
Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 30 minut.
Po lekkim przestudzeniu podawać.

Przepis z książki "120 wypieków" wyd. Olesiejuk.

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 560 kcal

Przepis dodaję do akcji:

13 komentarzy:

  1. Bardzo pyszka, do szkoły bym taką sobie z chęcią zabierała na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam jakąś dziwną słabość do wszlekiego rodzaju tarta. Twoja propozycja bardzo mnie ekscytuje, coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie się taka wytrawna wersja bardzo podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym taką zdrową tartę;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super, aż zrobiłam się głodna:) Świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wersja, poszło do zakładek:))

    OdpowiedzUsuń
  7. baardzo smaczna propozycja (:
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wygląda, a że mam nawet czerwoną soczewicę, to kto wie gdzie skończy ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda bardzo apetycznie :)))

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadłabym kawałeczek i to taki spory;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba skuszę się na zrobienie takiej tarty ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham zieloną soczewicę. Przemawia do mnie też ten razowy spód:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!