poniedziałek, 9 stycznia 2012

Jabłecznik mojej Babci


Przepis, który od lat z powodzeniem wykorzystuje moja Babcia. Taki jabłecznik jest znany, ale na pewno nie przez wszystkich, dlatego pomyślałam, że też go zrobię i przedstawię na blogu, zwłaszcza że ta wersja jest sprawdzona i zawsze wychodzi. Bardzo lubię orzechową kruszonkę na nim, masa jabłkowa też jest pyszna, przypomina trochę galaretkę, a całość świetnie się komponuje. Lubię piec nowe, nietypowe ciasta, ale czasem dobrze jest wrócić do sprawdzonych, rodzinnych przepisów, szczególnie gdy efekt jest tak dobry.

Jabłecznik z orzechową kruszonką
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80g cukru
- 80g masła
- 1 jajko
Masa jabłkowa*:
- 3 twardsze jabłka, najlepiej renety
- szklanka wody
- 3 łyżki cukru (do smaku)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 opakowanie budyniu bez cukru (np. śmietankowego)
Kruszonka:
- 100g mąki
- 100g cukru
- 100g masła
- 100g posiekanych orzechów włoskich

Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
Dodać pokrojone w kostkę masło i wbić jajko, szybko wyrobić ciasto.
Zawinięte w folię schować do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć spód i boki nasmarowanej i posypanej bułką tartą
tortownicy o średnicy 26cm lub prostokątnej formy o zbliżonych rozmiarach (jak u mnie).
Ponakłuwać widelcem i schować jeszcze na chwilę do lodówki.

W międzyczasie przygotować masę jabłkową: jabłka pokroić w grubą kostkę.
Zagotować w szklance wody z cukrem do momentu zeszklenia.
Odcedzić, a powstały syrop dopełnić wodą do 1/2 litra i wymieszać z proszkiem
budyniowym i zagotować, mieszając.
Wrzucić jabłka, wymieszać  i ostudzić.

Przygotować kruszonkę: zmieszać mąkę i cukier, dodać masło i wyrobić kruszonkę.
Na koniec dodać do niej orzechy.

Wyłożyć masę jabłkową na przygotowany spód i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 175 st. C przez ok. 45 minut.

*Można wykorzystać też 1 słoik 720ml wiśni, latem zasypanych cukrem, 1 budyń i ok. 2 łyżki cukru. Ta wersja też jest pyszna.

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 20
Kaloryczność jednej porcji: 225 kcal

17 komentarzy:

  1. Z orzechową kruszonką jest świetna :D I kcal wcale nie tak dużo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasta z owocami - a babcine są najlepsze - smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubie takie i zjadlabym ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to jak pyszny jabłecznik.

    OdpowiedzUsuń
  5. jak tak patrzę na te ciacha na blogach to tak bardzo chcę rzucić moją dietę!
    nie ma nic gorszego, niż prowadzenie kulinarnego bloga i byciem na diecie;<

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda wspaniale :) dawno nie jadłam jabłecznika...

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładniutki ten jabłecznik, to jest jedno z niewielu ciast, które mogę jeść cały czas :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Szarlotki uwielbiam, ale ta orzechowa kruszonka to dopiero perełka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale apetyczna szarlotka. Pomysłowa kruszonka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Masz rację, że nie wszyscy będą znali przepis na taki jabłecznik. Ja nie znałam :). Babcine i mamine przepisy są najlepsze! Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepisy babci zawsze są najlepsze:)
    Pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  12. właśnie orzechowa kruszona zagości na jakimś moim kruchym ciachu!
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!