sobota, 21 stycznia 2012

Dorsz, fenkuł, pomarańcza

Oraz białe wino i kolendra. Czyli mój dzisiejszy obiad, naprawdę wyjątkowy! Nie jadłam wcześniej fenkułu, ale teraz już wiem, że jest świetny. Wszystkie składniki tego dania komponują się doskonale i jego smak jest niesamowity, bardzo oryginalny. Przepis znalazłam na bardzo ciekawej stronie BBC Good Food i postanowiłam wypróbować. Jakie szczęście, że miałam butelkę wina i że w pobliskim warzywniaku (po którym bym się tego nie spodziewała) był koper włoski! Pewna pani zapytała mnie, co się z nim robi, więc jej powiedziałam, co zamierzam ugotować. Na pewno nawet nie pomyślała, że to dziwne warzywo może "przyczynić się" do tak pysznego dania;)
Zresztą ja też jeszcze wtedy tego nie wiedziałam. Pewnie jeszcze nieraz je przygotuję, bo jestem pozytywnie zaskoczona jego ciekawym aromatem i smakiem, podobnie jak wszyscy, którzy mieli okazję go spróbować.


Danie z dorsza, fenkułu i pomarańczy
- ok. 500g dorsza
  (zgodnie z Poradnikiem Rybnym,
  o którym pisałam)
- sok z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 fenkuł (koper włoski)
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 100ml białego wina
- 1 pomarańcza, sok i starta skórka
- 200ml przecieru pomidorowego
- ok. 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki

Pokroić dorsza na duże kawałki i skropić sokiem z cytryny.
W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek,
kolendrę oraz koper włoski pokrojony w cienkie paski.
Dusić 20 minut, żeby warzywa zmiękły, uważając, by się nie przypaliły.
Dodać wino, przecier pomidorowy, wodę, sok i drobno startą skórkę z pomarańczy.
Dusić na małym ogniu przez 20 minut.
Zmieszać mąkę kukurydzianą z paroma łyżkami zimnej wody i wlać do garnka, mieszając.
Dodać sól i pieprz do smaku.
Na wierzchu położyć kawałki dorsza, delikatnie wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 5 minut.
Dodać trochę natki pietruszki i podawać np. z chlebem.

Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 270 kcal

Przepis dodaję do akcji:

2 komentarze:

  1. Mmmm...zachęcająco wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda, muszę kiedyś spróbować fenkuła jak mi się uda kupić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!