środa, 28 grudnia 2011

Placki chlebowe z patelni


Od dawna chciałam je zrobić, bo bardzo podobała mi się idea przygotowywania pieczywa na patelni. Nie myliłam się, że to świetny sposób! Nie trzeba długo nagrzewać piekarnika, a potem czekać, aż chleb się upiecze. Oczywiście trochę trwa wyrabianie ciasta i jego wyrastanie, ale kto by nie chciał odrobinę się poświęcić, by potem cieszyć się smakiem tych pysznych placków;) Są pachnące i lekko słodkie. Można w nie coś zawinąć czy zjeść same, odrywając po kawałku. Naprawdę polecam. 

Miękkie placki chlebowe z patelni
- ok. 6g świeżych drożdży
- 25g masła
- 250ml mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 25ml (20g) cukru
- 2 łyżeczki miodu
- 1/4 łyżeczki amoniaku
- 75ml (40g) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 40ml (20g) mąki żytniej
- 420ml (250g) mąki pszennej+ do podsypywania

Drożdże pokruszyć do miski.
Rozpuścić masło, wlać do niego mleko i podgrzać do temperatury 37 st. C.
Rozpuścić drożdże w małej ilości mleka.
Dodać resztę mleka, sól, cukier, miód, amoniak, mąkę pełnoziarnistą i żytnią.
Dosypywać mąkę pszenną i wyrabiać ciasto.
Przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i podzielić na 8 części.
Z każdej zrobić kulkę i rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5cm.
Ostrożnie położyć placek na suchej, rozgrzanej patelni.
Smażyć z każdej strony po 1- 2 minuty z każdej strony.
Zostawić do ostygnięcia pod ściereczką.

Przepis pochodzi z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia" wyd. Rea. Zmieniłam go tylko trochę;)

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba sztuk: 8
Kaloryczność jednej sztuki: 190 kcal

14 komentarzy:

  1. ładnie wyglądają z chęcią wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. a mi się takie marzą maczane w lekko ściętym żółtku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym takiego, oj zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęcam do zrobienia, są naprawdę smaczne.
    Aga-aa: o tak, świetny pomysł z tym żółtkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy pomysł. Na pewno byłyby pyszne z konfiturą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny dodatek do jednej z moich ulubionych sałatek z rukolą, pomidorami i mozzarellą z delikatnie słodkim winegretem :). Pomyślę o tych chlebkach gdy będę przygotowywała sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  7. takie placki + masło czekoladowe/orzechowe = pełnia szczęścia dla żołądka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdy przeczytałam, że to pieczywo z patelni od razu przypomniał mi się mój eksperyment ze smażeniem racuchów (ze standardowego niemodyfikowanego przepisu) na suchej patelni. Racuchy drożdżowe wyszły zupełnie inne niż te smażone zwykle na tłuszczu. W smaku były jak upieczone, jakby bułeczki tylko w kształcie placka. Ciekawy pomysł z wypiekaniem w ten sposób placków chlebowych, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Saratelka: Na suchej patelni wychodzą dobrze, bo to prawie to samo, co krótkie pieczenie na blasze w piekarniku (wg książki tak też można je przygotować):)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł :) Takie trochę jak pita czy coś. :D
    Udanego 2012! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Obok Twojej zupki zimowej, kolejny do wypróbowania przepis ...

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. czyli wodorowęglan amonu, środek spulchniający do wypieków, można go bez problemu kupić

      Usuń

Dziękuję za Wasze komentarze!