czwartek, 15 grudnia 2011

Migdałowe ciasto puddingowe z gruszkami


Nie ma to jak cierpieć na nadmiar gruszek, z którymi wprost trzeba coś zrobić;) Mogłyby to być jakieś przetwory, kompot czy coś w tym stylu, ale nie w moim przypadku! Oczywiście nie mogłam pozwolić sobie na wykorzystanie ich do czegokolwiek, musiałam zrobić coś wyjątkowego. Po dłuuugich poszukiwaniach odpowiedniego przepisu zdecydowałam się na to ciasto. Oczywiście skończyło się tak, że wykorzystałam może ze cztery sztuki, zostając z i tak dużą ich ilością;)
Efekt? Niesamowity. Może nie prezentuje się bardzo imponująco, ale doświadczenie uczy, że nie należy kierować się pozorami;) Kto by nie lubił puddingowego ciasta, i to migdałowego. Zjadłam chyba ze dwa kawałki (co nie zdarza się często, bo dbam o linię;)), więc musiało być pyszne.

Migdałowe ciasto puddingowe z gruszkami
- 20g masła
- kilka gruszek
- łyżka cukru

- 150g miękkiego masła
- 125g cukru pudru- myślę, że można dodać mniej, ale
  to ciasto raczej ma być porządnie słodkie;)
- 2 jajka
- 75g pełnoziarnistej mąki samorosnącej
  (użyłam zwykłej pełnoziarnistej z dodatkiem 1/2 łyżeczki
  proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody)
- 75g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu

Roztopić na dużej patelni 20g masła i rozpuścić w nim łyżkę cukru.
Dodać obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki.
Gotować 5- 10 minut, kilka razy obracając, aż zmiękną i zaczną zmieniać kolor.
Wystudzić.

W misce utrzeć masło z cukrem pudrem na lekką i jasną masę.
Wbić po jednym jajka, za każdym razem dodając łyżkę mąki.
Wymieszać resztę mąki, migdały i cynamon i dodać do masy.
Dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 20cm.
Na wierzchu rozłożyć gruszki (opadną) i polać pozostałym na patelni sokiem
(nie użyłam całego, ale myślę, że nic by się nie stało).
Piec w temperaturze 170 st. C przez ok. 50 minut (ew. sprawdzić patyczkiem).
Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i zdjąć obręcz tortownicy.
Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno!

Przepis znalazłam na stronie Channel 4 (klik).

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 6
Kaloryczność jednej porcji: 500 kcal

6 komentarzy:

  1. Ja to nigdy nie umiem się oprzeć swoim wypiekom ;) Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli kiedyś będę cierpieć na nadmiar gruszek to na pewno zneutralizuję je w ten właśnie sposób :) Wspaniałe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być pyszne :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. jeju, pyszności.
    takie wilgotne, migdałowo gruszkowe ciacho!!:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda absolutnie pysznie! Ja "cierpiałam" na nadmiar jabłek, ale zdecydowałam się w końcu na przetwory ;) Czekam w takim razie na więcej przepisów z gruszkami! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję. Marzy mi się takie wilgotne, z gruszkami w środku... ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!