piątek, 11 listopada 2011

Całuski

Długo nie mogłam zdecydować się na przygotowanie ciasteczek, ale teraz chyba zostanę ich fanką! (W przeciwieństwie do tych ze sklepu...) Nie wiedziałam, że ich pieczenie jest takie przyjemne. Do tego świetnie nadają się do zabrania np. na zajęcia, co bardzo cenię u szanownych pań Muffinek;) Które od teraz będą miały poważną konkurencję w postaci ciastek. Podobnie jak babeczki dają niesamowite możliwości w dobieraniu dodatków itp.
Te zwróciły moją uwagę swoją nazwą. No i płatkami owsianymi w składzie. Bardzo lubię takie zdrowe dodatki, do tego fajnie chrupiące. M.in. dzięki nim i masłu całuski smakują znakomicie, tradycyjnie i naturalnie, a cynamon dodaje im aromatu. Poza tym świetnie się przechowują. Polecam.


Całuski owsiane z cynamonem
- 1/2 szklanki (50g) płatków owsianych
- 100g masła
- 75ml (ok. 70g) cukru
- 200ml (ok. 130g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka węglanu amonu (amoniaku)
- 1 łyżeczka cynamonu

Płatki owsiane uprażyć na patelni, by nabrały lekko złotawego koloru i ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
Dodać płatki owsiane i mąkę wymieszaną z amoniakiem i cynamonem, dokładnie wymieszać.
Odstawić ciasto na 10 minut, by "odpoczęło".
Podzielić ciasto na małe kawałki i uformować z nich kulki.
Położyć je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 150 st. C przez 20 minut.

Ten przepis pochodzi z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia" wyd. Rea,
dodałam do niego cynamon i przygotowałam ciasteczka z połowy porcji.

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba sztuk: 30
Kaloryczność jednej sztuki: 55 kcal

12 komentarzy:

  1. Wspaniałe. Lubię takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne, bardzo lubie caisteczka z dodatkiem platkow owsianych :)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Płatki owsiane i należna ilość cynamonu - takich ciasteczek mogę zjeść dowolne ilości :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie wyglądają :) Przechowywać dobrze chyba się nie muszą, bo u mnie nie byłoby co przechowywać :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Każdy chciałby dostać takiego całuska :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie popękane. Rzeczywiście dają pole do wyboru dodatków, ale nawet takie z samym cynamonem na pewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam wszelkie ciasteczka owsiane, ale takich z cynamonem jeszcze nie jadłam. koniecznie muszę wypróbować. a w ogóle to przejrzałam całego Twojego bloga i widzę, że gustujemy w podobnej kuchni. no i chyba obie jesteśmy fankami muffinów ;) u Ciebie bardzo zaintrygowały mnie te z żurawiną i parmezanem! koniecznie muszę je zrobić! jednym słowem pysznie tu, będę zaglądać. pozdrawiam, Eliza :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dziękuję! Cieszę się, że blog Ci się podoba:) Zresztą nawzajem:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam smak domowych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm ja mam wielką słabość do ciastek. i do puszek.
    nie wiem sama do czego większą :)

    u mnie właśnie pieka się muffiny a jak widzę i Tobie smakują bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobrze mieć gdzieś schowane takie pudełeczko z pysznymi ciasteczkami... ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!