niedziela, 23 października 2011
Spaghetti z tartą dynią i makiem
Jak dobrze, że jest coś takiego jak dynia;) Korzystając z tego, że jest na nią sezon, przygotowałam pyszne danie, inspirując się przepisem na stronie Kwestia Smaku, na który kiedyś trafiłam i zmieniając go według potrzeb. Takie połączenie sprawdza się znakomicie, chrupiący mak ciekawie komponuje się z dynią, a parmezan, jak zwykle, podkreśla smak dania. Które ma jeszcze tę wielką zaletę, że ląduje na stole w zaledwie 20 minut;)
Pełnoziarniste spaghetti z tartą dynią, makiem i ziołami
- 400g obranej dyni
- 1 ząbek czosnku
- 160g pełnoziarnistego spaghetti
- 3 łyżeczki maku
- sól, pieprz
- świeże zioła (u mnie tymianek i bazylia)
- parmezan
Zetrzeć dynię i podsmażyć razem z wyciśniętym czosnkiem.
Dodać część posiekanych ziół i doprawić, dusić kilka minut.
Dodać mak i resztę ziół.
W międzyczasie ugotować makaron i wyłożyć na niego dynię,
posypując startym parmezanem i ozdabiając bazylią.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 410 kcal
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zaskakujące!
OdpowiedzUsuńw życiu bym nie pomyślała o dyni w tym wymiarze ;]
takim pysznym i aromatycznym ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Hmmm, tym makiem to mnie zaskoczyłaś. Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńDynia i mak? Nie pomyślałabym o takim połączeniu, a już na pewno z uwielbianą pastą. Masz pomysły! Będę musiała kiedyś spróbować takiego spaghetti. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
yummymorning.blogspot.com
ciekawe połączenie;)
OdpowiedzUsuń