niedziela, 16 października 2011

Pożegnanie ze śliwką


Śliwki to chyba moje ulubione owoce, dlatego bardzo żałuję, że polskie już się kończą;) Pomyślałam, że pożegnam je należycie jakimś wypiekiem. Padło na to pyszne ciasto o delikatnie śmietankowym smaku, nie za słodkie i z odpowiednio kruchym spodem.  Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" (nr 9/2011), wydłużyłam tylko czas pieczenia i zastąpiłam ziarenka wanilii esencją.

Tarta ze śliwkami
- 150g zwykłej mąki pszennej
- 70g mąki pszennej razowej
- 50 g cukru pudru
- odrobina esencji waniliowej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 100g zimnego masła
- ok. 1/2 kg czerwonych śliwek
- 3 jajka
- 80g cukru
- 1/2 szklanki śmietany 30%

Zagnieść ciasto z obu rodzajów mąki, cukru pudru, esencji waniliowej, soli, jajka i zimnego masła.
Uformować kulę, zawinąć w folię kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować, wyłożyć ciastem formę na tartę wysmarowaną masłem i nakłuć widelcem.
Na wierzchu ułożyć cząstki śliwek.
Jajka ubić z cukrem i powoli wlać śmietankę, stale miksując.
Zalać śliwki i piec ciasto w temperaturze 180 st. C przez 40 minut.
Wystudzić przed podaniem.

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 12
Kaloryczność jednej porcji: 245 kcal

10 komentarzy:

  1. Świetnie to wygląda.
    Polskie śliwki godnie pożegnane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała tarta. Sama jeszcze nigdy żadnej nie piekłam, ale jadłam u przyjaciółki podobną z malinami i była fantastyczna :D

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za odwiedzinki na moim blogu:) widzę że sezon na tarty :)) u nas pewnie jeszcze przez chwilkę będą śliweczki więc się zdecydowanie z nimi nie żegnam :) tarta wygląda smakowicie, zjadłabym :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe pożegnanie śliwki...wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczna tarta, też żałuje śliwek, czuję, że nie upiekłam wystarczającej ilość ciast ze śliwkami, a już się kończą, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje również, to jedne z najsmaczniejszych owoców jakie można "włożyć" do ciast :)
    Pysznie Twoja tarta się prezentuje.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zobaczyłam tę tartę od razu pomyślałam, że ja też koniecznie muszę się w taki sposób pożegnać ze śliwkami!!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. też wpadł w moje ręce ten przepis.
    ciasto wyszło wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aaaale piekna. Anglicy nie maja wegierek: te pojawiaja sie z rzadka w polskich sklepach, gdzie sa natychmiast rozdrapywane przez spragnionych polskich smakow rodakow.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!