piątek, 7 października 2011

Pełnoziarniste ciasto z jesiennymi owocami

Jesień jest czasem wypieków. Zresztą kiedy go nie ma;) Pomyślałam, że upiekę jakieś ciasto z wykorzystaniem jesiennych owoców, póki są, mimo że dopiero co robiłam sernik. Ale jakie zdrowe;) Zawiera tylko mąkę z pełnego przemiału, dlatego jest dość specyficzne w smaku, niemniej bardzo dobre. W dodatku można je jeść bez żadnych wyrzutów sumienia;)
Przepis pochodzi z niezastąpionego bloga Moje Wypieki.


Pełnoziarniste ciasto z jesiennymi owocami
- 150g masła o temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 120g cukru
- 4 jajka
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie typ 1850)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki (60ml) mleka
- ok. 600g owoców- u mnie brzoskwinia i kilkanaście śliwek
- ew. cukier puder do posypania

Masło utrzeć na puszystą masę.
Dalej ucierając, dodać sól i cukier.
Wbijać kolejno jajka, miksując po dodaniu każdego.
Na zmianę dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, miksując.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. 23x27cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć cząstki owoców.
Piec w temperaturze 175 st. C przez ok. 40 minut.
Ostudzone ewentualnie posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 20
Kaloryczność jednej porcji: 150 kcal

6 komentarzy:

  1. przepadam za ciastami pełnoziarnistymi, ostatnio to one przeważają w mojej kuchni :)
    a jeśli pełnoziarniste ze ze śliwkami, to tym bardziej musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie, ja też bardzo lubię pełnoziarniste wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie wyglądają te połówki śliwek zatopione w cieście, aż by się chciało skubnąć choć kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też piekłam to ciasto i rzeczywiście jest bardzo smaczne! Twoja wersja śliwkowo-brzoskwiniowo brzmi wielce apetycznie :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!