niedziela, 30 października 2011

Niesamowite curry z batata, kurczaka i bakłażanów

Batat, którego kupiłam już jakiś czas temu w końcu doczekał się swojej życiowej roli;) Wykorzystałam go do tego dania, które dzięki niemu wyszło świetnie. Nie wiedziałam, że tak będzie, bo nie jadłam go wcześniej, ale uwielbiam połączenie słodkawego batata i ostrych, specyficznych przypraw. Po żmudnej pracy przy transkrypcji wywiadu to curry okazało się zbawienne. Chociaż, nie ukrywam, nie mogę powiedzieć tego o pisaniu z bolącą głową tego postu;) Chociaż czego się nie robi dla idei;) Jednym słowem- pycha.



Curry z batata, kurczaka i bakłażanów
- posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 batat
- 2 małe bakłażany
- podwójna pierś z kurczaka
- szczypta soli
- posiekana dymka
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- szczypta asafetydy




Pokroić bakłażana, umieścić w sitku, posypać solą
i zostawić na pół godziny.
W dużym garnku podsmażyć cebulę i czosnek.
Dodać przyprawy, sól, pokrojonego w kostkę batata i trochę wody.
Po ok. 10 minutach dodać pokrojonego na małe kawałki
i lekko posolonego kurczaka.
Po paru minutach dodać wypłukanego z soli bakłażana
oraz część dymki.
Dusić do miękkości.
Podawać posypane resztą dymki.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 300 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze!